szerző:
Lengyel Miklós

Eltörölte a francia állam az indiai kormányfő kedvenc oligarchájának 143,7 millió eurós adósságát. A párizsi Le Monde leleplezése a négy évvel ezelőtti ügyről bombaként robbant az éppen választásokat tartó országban, ahol a nagy esélyes Narendra Modi.

A jelenlegi miniszterelnök a hindu nacionalista párt nevében kormányozza Indiát, amely a világ harmadik gazdasági óriása szeretne lenni 2030-ra. Ez a hivatalos ígéret, de ezzel szemben az ellenzék azt állítja: csak a kormányfő és barátai profitálnak a fellendülésből.

300 milliárd rúpiát lopott el a miniszterelnök, hogy azután szétossza a haverjai között.


Ezt harsogta az ellenzéki Kongresszus Párt vezére, akinek apja, nagyanyja és dédapja is India miniszterelnöke volt. Rahul Gandhi szerint a 3,8 milliárd eurót érő 300 milliárd rúpia fő kedvezményezettje Anil Ambani milliárdos vállalkozó volt, az az oligarcha, akit a Le Monde leleplezett.

A francia állam azért törölte el még 2015-ben az indiai oligarcha 143,7 millió eurós tartozását, mert a Dassault repülőgépgyár Rafale harci gépeket akart eladni Indiának. A miniszterelnök döntését minden bizonnyal elősegítette, hogy kedvenc oligarcháját ilyen nagyvonalúan támogatta a francia állam. Az üzlet meg is köttetett: India 36 Rafale gépet vásárolt, holott vehetett volna mást is. Az üzlet értéke 7,9 milliárd euró volt, ehhez képest a 143,7 millió eurós adósság elengedés eltörpül. A francia nagykövetség sietett is tudatni India 900 millió választópolgárával: semmilyen szabálytalanság sem történt.

Delhiben a hadügyminisztérium is kiadott egy meglehetősen zavaros nyilatkozatot, mely szerint semmilyen törvénytelenség sem történt, a párizsi Le Monde "dezinformációkat közölt". A kormánypárti sajtó, amelynek hangnemét átitatja a nacionalizmus, egyenesen arról ír, hogy a párizsi Le Monde az ellenzéki Kongresszus Párt ügynöke. Különben nem a választások idején tette volna közzé ezt a kínos információt a miniszterelnök kedvenc oligarchájának viselt dolgairól.

Aligha ezen múlik a választások eredménye, hiszen a vidéki India hatalmas szavazótáborát az ügy meglehetősen hidegen hagyja. Tudja ezt az ellenzék is, amely némi demagógiáért nem megy a szomszédba. A kommunista párt vezére azzal vádolja Narendra Modi miniszterelnököt, hogy megtagadja az eladósodott parasztok és diákok hiteleinek az eltörlését, miközben oligarcha barátait rúpiamilliárdokhoz juttatja. Az adósság elől sok gazda és diák a halálba menekül – mondta sajtóértekezletén a kommunista párt vezére, aki szerint a hadügyminisztérium nem más, mint a miniszterelnök oligarcha barátainak a kifizető helye.

Indiában a választók nagy része még mindig vallási alapon dönt. Mivel a 900 millió választópolgár többsége hindu, ezért Narendra Modi joggal reménykedhet abban, hogy folytathatja a kormányzást, amelynek nem is rosszak a gazdasági eredményei. Csak épp az a baj, hogy a szépen növekvő GDP csak a legfelső 10% jövedelmét és vagyonát emeli meg igazán, míg a többségnek maradnak az ígéretek a csodálatos jövőről. De ez nemcsak Indiában probléma.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Különleges kiállítás nyílt Budapesten

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Kereshetjük a védjegyet – hazai szállodák, éttermek

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni

Gréczy Zsolt: Neveletlenség Dobrev Klárát Gyurcsány Ferencnének hívni