szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csü Tung-jü kínai mezőgazdasági miniszterhelyettest választotta meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete új főigazgatójának vasárnap a szervezet legfőbb szerve, a Konferencia.

Csü megválasztását a 194 tagállamból 105 támogatta, és ő lesz az első kínai a FAO élén. A biológus végzettségű, 55 éves szakember a brazil José Graziano da Silvát váltja a főigazgatói poszton. Csü 30 éven át dolgozott az agráriumban.

A két másik jelölt közül a francia Catherine Geslain-Lanéelle, a párizsi agrártárca gazdasági és környezeti ügyekért felelős főigazgatója 71 voksot kapott. Davit Kirvalidze korábbi georgiai agrárminiszter 12 tagország támogatását nyerte el. Az Európai Unió a francia jelöltet, az Egyesült Államok pedig Kirvalidzét támogatta.

Csü megválasztása előtt visszautasította azokat a vádakat, hogy ha ő kerül a FAO élére, akkor a szervezet Peking befolyása alá kerül. Leszögezte, hogy Kína a jövőben is betartja majd a FAO előírásait és szabályait. Mint mondta: hálás a hazájának, de hű lesz a FAO küldetéséhez. Kiemelte, hogy ő mindenekelőtt nem politikus, hanem szakember, aki Kínában, Európában és az Egyesült Államokban is tanult. Megválasztása esetére azt ígérte, hogy fel fog lépni a szegénység és az éhezés ellen, és a mezőgazdasági termelés megújítására fog összepontosítani.

©
A FAÓ-nak világszerte 11 500 alkalmazottja van, és legfőbb feladata az ENSZ többi szervezetével együttműködve támogatni annak a kitűzött célnak az elérését, hogy a következő évtized végére ne legyen éhezés a Földön. Ennek megvalósíthatóságát sok szakértő megkérdőjelezi, mert jelenleg mintegy 800 millió embert fenyeget éhezés a bolygón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Meggondolta magát Franciaország, mégis kaphatják az AstraZeneca oltást az idős, krónikus beteg emberek

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina