szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kirúgták egy alkalmazottjukat, aki a melegjogok melletti kiállást kritizálta. A lengyel kormány szerint diszkriminálják a katolikusokat.

Meglehetősen furcsa történetbe keveredett a lengyelországi IKEA. A cég ellen ügyészségi vizsgálat indul, vezető kormánypolitikusok pedig bojkottot emlegetnek, miután a vállalat kirúgta egyik alkalmazottját, aki a melegek jogai melletti kiállásukat kritizálta – írta a Bloomberg.

Az elbocsátott dolgozó, Tomasz K. a TVP Info hírcsatornának azt mondta: azután váltak meg tőle, hogy nem volt hajlandó kitörölni egy kommentet a belső levelezésről, amelyet egy LGBT-mozgalmat támogató céges rendezvény alatt posztolt.

Tomasz szerint a kommentben a Bibliából idézett, és annyit írt: „azért vettek fel, hogy bútorokat adjak el, de én katolikus vagyok, és ezek nem az én értékeim”.

A férfi tehát azt állítja, hogy nem szidalmazott senkit és nem tett semmi törvénysértőt, csak kiállt értékei mellett, mégis kirúgták.

Az IKEA szóvivője közleményében azt írta, hogy céges kultúrájuk a „szabadságon, tolerancián és az alkalmazottaik iránti tiszteleten alapul”, és lépniük kell, amikor úgy látják, hogy az alkalmazottaik méltósága veszélybe kerülhet. Tomasz K. posztja pedig pontosan ilyen volt.

A lengyel közvélemény azonnal felkapta az esetet, és a kormány is közbelépett: az ügyészség már be is jelentette, hogy vizsgálatot indít a svéd cég ellen. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy ha a vizsgálat ezt megerősíti, az eset azt példázza, hogyan diszkriminálják a külföldi vállalatok azokat, akik nem osztoznak az értékítéletükben.

„Ez elfogadhatatlan és botrányos” – jellemezte a történteket a politikus.

A minisztérium parlamenti államtitkára, Patryk Jaki jogi segítséget ajánlott fel az elbocsátott férfinak, és bojkottra szólított fel az IKEA ellen, ha bebizonyosodik, hogy a cég diszkriminálja a katolikusokat.

Az IKEA 1991-ben nyitotta meg első áruházát Lengyelországban, ma már több mint egy tucat gyára is van az országban, ahol körülbelül 4000 különböző terméket készítenek a nemzetközi piacra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Hiányzik egy miniszteri rendelet, ezért nem kapnak segítséget a magánkézben lévő autószervizek

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Őrizetbe került az olasz milliárdos húsmágnás, és az ügyvédje is

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít