szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Más dolgokban már nincs ekkora egyetértés.

Ritka egység alakult ki a nagyhatalmak pénzügyminiszterei között, akik Franciaországban gyűltek össze, hogy áttekintsék a globális gazdaság pénzügyeit. A kétnapos tanácskozás egyik fő témája a Libra volt, amelyet a Facebook már jövőre be szeretne vezetni. A cég a bitcoin mintájára forradalmasítaná a világ pénzügyi rendszerét, amely amúgy is rengeteg kihívásnak van kitéve.

A Libra ellenőrizhetetlen rendszert teremtene, amelyet a terrorista szervezetek is kihasználhatnának – hangsúlyozta Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter. Washingtonban a pénzügyminiszterek tanácskozásával egy időben tartott meghallgatást a szenátus a Facebook nagy tervéről, amelyet 2 milliárdos követői csapatára alapoz.

Ahogy Washington, úgy a G7-tanácskozás házigazdái is szkeptikusak. A franciák azt közölték: nagyon széles konszenzus jött létre abban, hogy "gyorsan és határozottan kell cselekedni”. Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter már a tanácskozás előtt kijelentette, hogy "nincsenek meg a szükséges előfeltételek ahhoz, hogy a Libra működhessen!" A francia pénzügyminiszter teljes támogatásáról biztosította amerikai kollégáját, és hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg egy olyan digitális pénz működését, amely egyetlen biztonsági szabályt sem tart be, amelyet megkövetelünk egy szuverén valutától".

A Facebook vezérkara ugyan azt állítja, hogy a Libra mögött valós tőkegaranciák vannak, de ennek a G7 pénzügyminiszterei nem adnak hitelt. Mindenki attól tart, hogy a Libra segítségével hatalmas pénzmosoda jönne létre a globális gazdaságban. Ez teljesen aláásná a pénzügyi stabilitást, és ennek eredményeképp egy válság idején a nemzeti bankok és a kormányok sokkal kevésbé tudnának hatékonyan beavatkozni, mint a legutóbbi nagy krízis idején. A G7 pénzügyminiszterek tanácskozásain a jegybankok elnökei is részt vesznek, éppúgy mint az Európai Központi Bank vezetői. Vagyis ez igazi pénzügyi csúcstalálkozó, melyen ezúttal sikerült egyetértésre jutni egy nagyon fontos kérdésben.

Olaf Scholz, a mindig nagyon óvatos németek nevében arról beszélt, hogy meg kell nézni: a jelenlegi szabályok alkalmasak-e a Libra veszély elkerülésére vagy pedig módosítani kell ezeken az előírásokon? A szigorítás annál is sürgetőbb, mert Oroszország kapva kaphat az alkalmon. A G7 még nem is oly régen G8 volt, vagyis Oroszország is ott ült a nagyhatalmak asztalánál. A Krím-félsziget annektálása után kizárták az oroszokat, akik azóta is alternatív megoldásokban gondolkodnak. Hatalmas pénzmosodát lepleztek le nem is oly régen Észtországban, ahol a Danske bank helyi leánybankján keresztül több mint 130 milliárd eurónak megfelelő rubelt mostak tisztára.

A G7 tanácskozásával egyidőben jelezte az Rt.com, hogy Moszkva lassan, de biztosan búcsút akar venni a dollártól, és tartalékait ezentúl jüanban, jenben és euróban kívánja tartani – természetesen az aranyon kívül. Ezenkívül alternatív pénzügyi rendszert javasol a szankciókkal sújtott országoknak mint Kína, Venezuela vagy Irán.

A kínaiak is gondolkodnak digitális pénz bevezetésén – derült ki egy tanácskozáson, melyet a nemzeti bank kutatási igazgatósága szervezett Pekingben. A kínaiak épp a Librára hivatkozva azt fejtegették, hogy ezen a fontos területen nem szabad lemaradni a világ mögött. Sőt, Kína szeretne vezető szerepet játszani a digitális pénz globális lehetőségeinek a kipróbálásában. Döntés még nincs, de a Reform és Tervbizottság zöld utat adott a kísérleteknek. Pekingben még a kínai Libra ötlete is felmerült, de gyorsan le is merült, méghozzá ugyanazzal az aggállyal, mint a világ nyugati részén: a nemzeti bank szeretne kontrollt gyakorolni.

Miközben nagy az egyetértés Libra ügyben, az USA és Franciaország szemben áll a GAFA adó miatt. A Párizs környéki Chantillyban a Facebook Libra után azt vitatják meg, hogy Franciaország milyen alapon adóztatja a Google-t, az Amazont, a Facebookot és az Apple-t. Donald Trump ugyan utálja a technológiai óriásokat, de külföldön mégiscsak a védelmükre kel. Franciaországban ezzel szemben nemrég döntöttek a megadóztatásukról, mivel eddig kreatív módszerekkel kerülték el ezt. Értsd: adóparadicsomokba menekítették a profitokat. A GAFA adó kicsapta a biztosítékot Washingtonban, ahol amúgy is fontolgatják az Európa elleni kereskedelmi háborút.

A pénzügyminiszterek és a jegybankelnökök tehát nincsenek könnyű helyzetben Chantillyban, ahol ráadásul elő kell készíteniük az igazi csúcstalálkozót, melyet a nyár végén rendeznek meg ugyancsak Franciaországban, Biarritzban. Trump elnök szeret ezeken a csúcstalálkozókon úgy viselkedni, mint elefánt a porcelánboltban, hogy ezzel megzavarja a társaságot valóságos céljait illetően. A G7-államok a Libra kapcsán konszenzusra jutottak abban, hogy mit nem akarnak. De talán a csúcstalálkozón majd az is kiderül, hogy mit akarnak, illetve hogy képesek-e a piacgazdaságra és a liberális demokráciára felesküdött nagyhatalmak arra, hogy konszenzusra jussanak bármiben is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Kolosi Tamás a Fülkében: Orbán most veri el a port az értelmiségen a 2002-es és a 2006-os választási vereségéért

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

Egy 16 éves diák segített a kecskeméti közgyűlésnek, mert nem ismerték az önkormányzati törvényt

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot