szerző:
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

2018 őszén nyitotta meg kapuit a Gül baba türbéje, erre 321 millió forint állami támogatást költött el a működtetésére létrehozott alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke az Orbán családhoz sok szálon kötődő török oligarcha. Adnan Polat a szívügyének tekintett türbén túl egyre hízó cégbirodalmat tart fenn Magyarországon, és az anno Tiborcz Istvánnal közös cégét már szó szerint a nevére vette.

321 millió forintot költött 2018-ban, vagyis első tényleges működési évében a Gül baba türbéjét üzemeltető állami alapítvány – derül ki a szervezet beszámolójából. A pénz nagy része, 257 millió anyagjellegű ráfordításokra ment el, vagyis dolgokat és szolgáltatásokat vásároltak, 60 milliót pedig személyi jellegű ráfordításokként könyveltek el.

A kiadások fedezetéül a magyar államtól kapott támogatás szolgált. A kormány a 2019-es költségvetésben 700 millió forintot tervezett be az alapítványnak, a 2020-asban valamivel kevesebbet, 650 milliót.

Be kellett indítani a türbét

„A 256 millió forintos anyagjellegű ráfordításnál szerepel minden olyan költség, amely az alapítvány működéséhez, programok lebonyolításához, rendezvények szervezéséhez szükséges, illetve a bérleti díjak és üzemeltetési költségek is” – magyarázta a hvg.hu-nak a nagybevásárlást az alapítvány. „A 2018 októberi ünnepélyes megnyitót megelőzően a Gül Baba Kulturális Központban csak előkészítő munka zajlott, így a megnyitás idejére tevődött számos olyan vásárlás, beszerzés, amely a későbbi, azóta is zajló munkához szükséges eszközökre – például asztalok, székek számítógépek stb. – vonatkozott” – részletezték a kiadásokat, illetve megemlítették az időszakos kiállításokat bemutató térben található Magic Wallt, amely interaktív módon nyújt információkat a látogatóknak.

©

A magas költségeket továbbá azzal indokolták, hogy az alapítvány „szervezésében szinte minden programon ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők, így például a Gül Baba Kulturális Központban szervezett kézműves és festő workshopokon, hangszerbemutató koncerteken, anyák napi fotózáson, gyereknapon stb. Ezen kívül többek között az iskolás csoportok számára ingyenes a tárlatvezetés is.”

Ami a 60 milliónyi bérkifizetést illeti, év végén 10 ember dolgozott az alapítványnál – szóval az esetleges külsős megbízásokat figyelembe véve sem kereshettek rosszul.

Állami aktatáskacég

Az alapítványt a magyar állam 2017-ben egy Comitatus nevű kft.-n keresztül hozta létre. A Comitatus eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. Az elmúlt éveket hibernációban töltötte nulla árbevétellel és nulla alkalmazottal.

Az alapítvány megalapítása óta a Comitatus annak „működését támogatja” – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hvg.hu-val. Azt nem részletezték, mit kell érteni ezalatt, de nehéz elképzelni, hogy alkalmazottak és árbevétel híján a cég bármit csinált volna. A jelek szerint állami aktatáskacég, amelynek azon túl, hogy a Gül Baba alapítvány alapítói jogainak birtokosa, nincs semmi funkciója. Egyébként a céggel kapcsolatos adminisztratív teendőket a HSSC Kft. nevű állami szolgáltatóközpont látja el.

A Comitatus testvércégét, a Comitatus-Energiát pedig a szlovéniai Terme Lendava wellnesskomplexum folyamatban lévő megvásárlására használja a kormány:

150 milliót már elutalt a kormány egy szlovéniai wellness-szállóra

Az Orbán-kormány turisztikai komplexumot venne Szlovéniában, a beszerzést bonyolító állami cég már elutalt egy komoly előleget, a közel 3 milliárd forintos vételár pedig ott pihen a számláján. A vállalat rokoncége - amelynek születésénél Mengyi "Voldemort" Roland bábáskodott - hozta létre a Gül Baba türbéjét évi százmilliókért üzemeltető alapítványt Orbán török barátjának, Adnan Polatnak.

Orbán török oligarchája nem kapott fizetést

A fizetésekre visszatérve, az alapítvány kuratóriumának tagjai kuratóriumi munkájukért nem kaptak juttatást – közölte az alapítvány. Az alapítvány képviseletére jogosult személy és kuratóriumának elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Erdogan török elnökkel is kiváló viszonyt ápoló Adnan Polat török oligarcha. A kuratórium tagjai még:

  • Suat Gökhan Karakus (Polat magyarországi intézője),
  • Rahói Zsuzsanna (Orbán tanácsadója),
  • Szalai István (aki régen igazgatója volt a Szijjártó Péter külügyminiszter körüli emberekkel feltöltött Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, és a LinkedIn-profilja szerint ügyvezetője is az alapítványnak, ebbéli minőségében vélhetően már kapott fizetést),
  • Bán-Czifra Gabriella (Szijjártó Péter volt kabinetfőnöke).

Adnan Polat kiterjedt (és egyre kiterjedtebb) céghálót tart fenn Magyarországon, a türbe a szívéhez közel álló, személyes projektje, tekinthetjük akár magyarországi birodalma (államilag finanszírozott) ékkövének. Török lapoknak adott nyilatkozatai szerint Polat kezdeményezte a rendszerváltás utáni, 1996-os első restaurációt. A legújabb, nagyszabású felújítás 2016-ban kezdődött, 2,5 milliárd forintba került, ennek körülbelül kétharmadát a magyar, egyharmadát a török adófizetők állták. A felújítással 2018 közepén már készen voltak, de a nyitással megvárták, hogy Erdogan és Orbán személyesen adhassák át októberben.

Adnan Polat
©

Az Orbán család pár éve már nyíltan jó kapcsolatot ápol Polattal és körével, legutóbb Görögországban szurkoltak együtt a Vidinek, de Polat a parlamenti páholyból nézte végig a miniszterelnök legutóbbi eskütételét is. A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefényképezte egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust, a néhai Gaith Pharaon ügyvédjét. A kapcsolat túl van a barátságon, Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor. Utóbbit egy közös cégen, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-n keresztül intézték.

A Polat-birodalom magyar napra tör

Tiborcz BDPST-je 2016 októberében szállt ki az AMX HS-ből, amelyet nem mellesleg 2018 végén Polat szó szerint a nevére vett, azóta úgy hívják: Polat Hungary Kft. A cég tulajdonosa Polat Hollandiában bejegyzett holdingja, a HBRE International Investments B.V.

A Tiborczcal közösen beszerzett Városliget fasor 38. alatti ingatlan pedig a Polat-birodalom egyik székhelye lett. Oda van bejegyezve a Polat Hungary Kft.-n kívül még tucatnyi, a török üzletemberhez köthető vállalkozás, elsősorban a birodalom napelembizniszben utazó tartományának cégei. Ezekben vezetőként és/vagy tulajdonosként játszik szerepet Adnan Polat fia, Kerim Polat.

A cégadatbázis tanúsága szerint Kerimnek (úgy is, mint „Kerim Polat”, és úgy is, mint „Polat Kerim”) összesen 19 magyar vállalkozásban van közvetlen szerepe, beleértve a Polat Hungary Kft.-t, és két központinak tekinthető napelemes céget, a Polsolar Kft.-t és a DNN Solar Partners Kft.-t. Azt nem tudni, ki nagy Star Wars-rajongó a családban vagy az üzleti körben, de a hálóban akad pár olyan bolygóról elnevezett vállalat, ahol nem egy Jedi-lovag megfordult: Tatooine, Alderaan, Naboo – kiegészítve azzal, hogy „Solarpark”.

Adnan Polat egyébként nem titkolja, hogy szolárhatalom akar lenni: maga jelentette be a Forbes magazin török kiadásában, hogy 1000 megawattos szolárpark-hálózatot szervezne Magyarországon – írta meg a Válasz.hu. Persze az ingatlanüzletből sem szállt ki, részben az ő érdekeltségébe került a pesti Közvágóhíd átépítés előtt álló épületegyüttese. A kormány az átépítés elől gyakorlatilag minden hatósági porszemet eltakarított (többek közt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította) – számolt be az ügyről a HVG.

A tervek szerint a beruházás 7-12 szintes tömbökben, 1232 lakásban, 45 ezer négyzetméternyi irodahelyiségben, kétszáz hotelszobában, közel kétezer férőhelyes mélygarázsban, valamint éttermekben, áruházakban ölt majd testet. Ez már messze nem az hobbi, mint Gül baba türbéjének a karbantartása.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Reagált a Szuperliga a kilépésekre: átalakítják a terveket

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Kihajítják a Premier League testületeiből a Szuperligába jelentkező klubok vezetőit

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek

Marabu Féknyúz: Gyorsan érnek a mai gyerekek