szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai kereskedők fizetik meg Trump kínai büntetőtarifáit – erre a következtetésre jut egy tanulmány az Egyesült Államokban.

Donald Trump amerikai elnök azért vetett ki büntetővámokat számos kínai termékre, hogy csökkentse Kína óriási kereskedelmi többletét az Egyesült Államokkal szemben. Az elnök tanácsadói abban bíztak, hogy a kínai cégek pánikba esnek, és a piaci részesedésük megtartása érdekében csökkentik az árakat. Vagyis az amerikai fogyasztók mindenképp jól járnak. Ez Trumpnak most különösen azért fontos, mert jövőre választások lesznek az Egyesült Államokban.

A Federal Reserve Board of New York tanulmányt rendelt ebben a tárgykörben. Végül „Ki fizeti ki a Kínából érkező áruk büntetővámjait?” címmel el is készült a tanulmány, mely meglepő eredményt hozott, hiszen kiderült, Trump 25 százalékos tarifái sehol sem jelennek meg az árakban, az amerikai kiskereskedők inkább lenyelik a veszteséget.

A szankciók hatása a külkereskedelemben jelentkezik

75 milliárd dollárral csökkent azoknak a kínai áruknak az amerikai importja, melyeket Trump tarifákkal sújtott, míg a többi kínai termék változatlan maradt, vagyis, akiket elkerültek a büntetővámok, azok meg tudták tartani a piaci részesedésüket.

Mindent összevéve az USA jelentős mértékben csökkentette a kínai áruk importját. Trump tehát ennyiben elérte a célját, de ezzel nehéz helyzetbe hozott sok amerikai céget, mely kínai termékeket használt fel.

Óvatos optimizmus a tárgyalásokon

Liu Ho miniszterelnök-helyettes újra tárgyalt telefonon Robert Lightizer kereskedelmi főtanácsadóval és Steven Mnuchin pénzügyminiszterrel – számolt be a pekingi China Daily. Valamennyien úgy nyilatkoztak, hogy lehetséges az egyezmény közeli megkötése. Erre Trump is utalt nemrég Twitteren, de gyorsan hozzátette: Hongkong azért nagy probléma.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég támogatásáról biztosította a tüntetőket Hongkongban, kiváltva ezzel Peking rosszallását. Az amerikai lapok nagy terjedelemben hozzák azokat a jelentéseket, melyek a Hszincsiang–Ujgur tartomány brutális nemzetiségi politikájáról szólnak – ott a pekingi hatóságok ujgurok százezreit tartják fogva – "átnevelés céljából" – akármit is jelentsen ez.

Kissinger óva int

Az amerikai diplomácia egykori vezetője, aki 1972-ben összehozta Mao Cetung elnököt és Richard Nixont, 96 éves korában újra vállalta az utazást. Pekingben nagysikerű előadást tartott a két szuperhatalom viszonyáról. Ebben új hidegháború kibontakozásának lehetőségére is utalt. Főként azért, mert az USA és Kína vitája mindinkább politikai színezetet ölt.

Hongkong és az ujgur kérdés emlegetése vörös posztó Pekingnek. Hszi Csinping elnök sokat veszíthet a tekintélyéből otthon, ha ezekben a kérdésekben enged Amerikának. Ezért Henry Kissinger óvta az amerikai diplomáciát a politikai problémák feszegetésétől. Egyben reményét fejezte ki: a kereskedelmi egyezményt hamarosan megkötik, és ezzel megakadályozzák, hogy a kereskedelmi háború politikai hidegháborúvá váljon az USA és Kína között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket