szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon sok gyermekes vagy gyermeket váró család kérdezi, hogy ha korábban igényeltek már csok-ot, vagy akár csok-hitelt, akkor jogosultak-e a Babaváró támogatásra?

Kezdjük azzal, hogy a csok (családok otthonteremtési kedvezménye) és a fix, maximum 3 százalékos kamatú csok hitel és a Babaváró-támogatás nem zárják ki egymást. Vagyis, aki például használt lakás vagy lakóház vásárlására igényelt 1 430 000 forint vissza nem térítendő csok-ot, az most bezsebelheti a Babavárót is. Feltéve persze, hogy megfelel a Babaváró személyi feltételeinek.

A legfontosabb kritériumok:

  • kizárólag házasok igényelhetik;
  • a pár hölgy tagja nem lehet 18 évesnél fiatalabb, illetve 40 évesnél idősebb;
  • nem lehet egyik félnek sem NAV tartozása;
  • legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással.

Persze nagy kérdés, hogy kinek mennyi Babavárót adnak. Ez például a várandós kismamák esetében lehet kritikus, ugyanis van bank, amelyik teljes egészében elfogadja a Babavárónál a jövedelmet, de olyan bank is van, ahol bármennyit is keressen a várandós nő, legfeljebb a majdani GYED összegét (jelenleg 149 ezer forint) veszik figyelembe ebből.

A Babaváró mégiscsak egy hitel, azaz az igazolt jövedelem nagyságán múlik, hogy valaki egyáltalán megkaphatja-e, és ha igen, a teljes 10 milliós összeget, vagy ennél levesebbet. A Babaváró pedig egyetlen alkalommal igényelhető, így ha egy pár egyszer beéri kevesebbel, a 10 millió forinthoz képesti különbözetről már végleg lemondhat.

Kaphatnak Babavárót, akik már igényeltek csok-ot?

De térjünk vissza az eredeti kérdésünkhöz! A helyzet az, hogy igen, vagyis ha valakinek van már egy, kettő vagy akár több gyermeke – vagy fiatal házasként vállaltak egy vagy több gyermeket –, akkor sem maradnak le a Babaváróról. Viszont ehhez két dolgot mindenképp tudniuk kell az igényléssel és a kamatmentességgel kapcsolatban:

  • Meg kell felelniük a Babaváró személyi feltételeinek.
  • Legalább egy gyermeknek a Babaváró igénylését követően kell megszületnie.

1. példa: egy párnak 2 gyermeke van, használt lakás vásárlására pedig igényeltek 1 430 000 forint csok támogatást. Ők, ha megfelelnek a személyi feltételeknek, megigényelhetik a Babaváró hitelt, ha pedig 5 éven belül megszületik egy további gyermekük, akkor az a futamidő végéig kamatmentes is marad.

2. példa: egy fiatal házaspár 3 gyermeket vállalt, és újépítésű lakás vásárlására megigényeltek 10 millió forint csok támogatást. Ők is megigényelhetik ezt követően a Babaváró hitelt, ám a kamatmentességhez és a hitel részbeni vagy teljes elengedéséhez a gyermekeknek ezt követően kell megszületniük. Mégpedig az első gyermeknek 5 éven belül kell érkeznie, pontosabban el kell érnie a magzati 12 hetes kort. Nekik arra kell csak figyelniük, hogy a Babaváró és a csok gyermekvállalási határidők nem esnek egybe. A csok esetében vállalt gyermekre:

  • használt és új lakásnál: 1 gyermeknél 4 évet,
  • használt és új lakásnál: 2 gyermeknél 8 évet,
  • új lakásnál: 3 vagy több gyermeknél 10 évet biztosít a jogszabály.

Csok hitel+Babaváró hitel?

Természetesen a fix 3 százalékos kamatú csok-hitel és a Babaváró hitel sem zárja ki egymást, ám ebben az esetben nagyon fontos a megfelelő nagyságú igazolt jövedelem. Például egy 10 millió forint összegű csok hitel legkedvezőbb havi törlesztője a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint 55 460 forint, míg a 10 millió forintos Babaváró hitel törlesztője 46 ezer forint, vagyis a kettő együtt 101 460 forint, amihez minimálisan 203 000 forint nettó jövedelmet kell tudni igazolni, de inkább többet, mert a bankok sokszor a jogszabályi lehetőségnél óvatosabban számolnak.

Ráadásul az előbbi számítás csak akkor helyes, ha a bank a Babavárónál a kamatmentes törlesztővel számol, mert ha nem – vannak ilyenek – akkor bizony hiába kell csak 46 ezer forintot fizetni, a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) számításnál mégis 82 500 forintos törlesztőt vesznek majd figyelembe. Ez pedig máris azt jelenti, hogy a minimális elvárt nettó jövedelem (55 460 +82 500 forint) 275 920 forint lesz. Ezért aztán kulcsfontosságú a jó bankválasztás még egy ilyen egységesnek tűnő termék esetében is, mint a Babaváró!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit

Könyvben adják ki Alan Rickman naplóit

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V

Senna ifjúkorába repít vissza ez az eladó Mercedes 190 E 2.3 16V

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről

Nem tárgyalt a kormány az iparűzési adó felfüggesztéséről