szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jávor Benedek szerint semmi garancia arra, hogy az ellenzéki vezetésű városokba jut EU-támogatás 2020 után.

Nyilvánosságra hozta blogjában Jávor Benedek azt a prezentációt, amely alapján a Népszava arról írt, hogy a kormány elvonna a fővárostól uniós forrásokat. A dokumentum az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy december 10-én bemutatott, angol nyelvű tervezete, amely megerősíti a lap értesülését és Jávor hvg.hu-nak tett nyilatkozatát, miszerint a kormány mindössze három operációs program keretein belül osztaná el a 2021-2027 között Magyarország rendelkezésére álló uniós felzárkóztatási forrásokat. A keret 43-43 százaléka jutna gazdasági versenyképességre és infrastruktúrafejlesztésre, a maradék 14 százalék pedig szociális programokra.

Vagyis megszűnne a regionális felosztás (jelenleg a fejlettebb Közép-Magyarország régió számára külön keret áll rendelkezésre, 2020 után ez kettéválik Budapestre és Pest megyére), a területi kérdéseket „integrált területi eszközként” kezelnék. Ennek része a főváros is, ám arról nem esik szó, hogy Budapestre a források mekkora része kerülne. Ebből vonja le azt blogbejegyzésében Jávor, hogy „biztos források helyett a kormány jóindulatán múlik majd, hogy végül mennyi pénz érkezik a fővárosba”.

A jóindulat pedig nem a főváros felé húz, hanem – mint az a prezentáció egyik térképéből kiderül – a fejlesztési területek felé. Ezek között nem található meg Budapest – ezt persze magyarázhatja a főváros viszonylagos fejlettsége. Közte van azonban a szintén fejlett Győr-Moson-Sopron megye, és kiesik Dél-Alföld, Nógrád és Dél-Dunántúl jelentős része is – márpedig ezek az ország legkevésbé fejlettebb területei közé számítanak.

Jávor szerint a felosztás a kormány prioritásait követi: Tolna például azért szerepel, mert ott van a paksi bővítés, a Balaton környéke a Tiborcz- és Mészáros-érdekeltségek miatt, és így tovább. Az ellenzéki vezetésű nagyvárosok – tehát nem csak Budapest – pedig azért is eleshetnek forrásoktól, mert a hangsúly a kistérségekre helyeződik át, ami a főváros brüsszeli képviseletét vezető politikus szerint „támogatható cél lenne, ha a fejlesztési források az elmúlt 10 évben ténylegesen ezen térségek felzárkózását, nem pedig az Orbán Viktor Baráti Kör gazdagodását szolgálta volna”.

Jávor is hozzáteszi azonban, hogy ez a felosztás önmagában nem jelenti a források elvonását, „az azonban bizonyos, hogy a kidolgozott rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy kiszorítsák az ellenzéki vezetésű nagyvárosokat az uniós fejlesztésekből”.

A Népszava hétfői számában számolt be a tervezetről, amelynek létét az ITM igen furcsa módon cáfolta: a tárca annyit közölt, hogy még nincs elfogadott költségvetése az EU-nak a 2020 utáni időszakra, és pénzt nem a kormány, hanem Brüsszel akar elvenni Budapesttől. Az Európai Bizottság tervezetében valóban jóval kevesebb összeg szerepel Magyarország számára, mint a mostani, 2014-2020 keret esetében, annak elosztását azonban végső soron a magyar kormány határozhatja meg (Brüsszel jóváhagyja a tervét) és a magyar hatóságok vezénylik azt le. A kérdés tehát az lesz, hogy a kormány a keretből milyen pályázatokat ír majd ki, vagy milyen nagyprojektek uniós támogatásáról dönt az uniós támogatások terhére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyükeri Mercédesz Itthon

Jávor Benedek: A kormány célja a főváros megfosztása az uniós pénzektől

Ne engedje az Európai Bizottság, hogy a kormány adminisztratív trükkökkel vágja el Budapestet olyan forrásoktól, amelyek járnak neki, miközben a kormányzat kezében levő pénzt korrupt módon, nem hatékonyan használják fel – állítása szerint ez a célja Jávor Benedeknek, akit Karácsony Gergely a fővárost képviselő brüsszeli iroda vezetőjének kért fel a napokban. A politikussal arról is beszélgettünk, a városvezetésnek milyen eszközei lehetnek akkor, ha a kormány tovább szűkíti az anyagi lehetőségeit.