szerző:
Dobos Emese
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő héten kezdődő davosi Világgazdasági Fórum előtt mutatják be a Globális Kockázatok című jelentést. Nem meglepő, hogy a világgazdaságra nézve jelenleg a környezeti tényezők és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt.

Tizenötödik alkalommal mutatta be a Világgazdasági Fórum a Globális Kockázatok riportot, melyben a világgazdaságot érintő legaktuálisabb kockázatokra helyezik a hangsúlyt azzal a céllal, hogy irányítsák, miről beszélnek az évente összegyűlő érdekelt felek. Az idei fórum középpontjában az összetartozó (kohezív) és fenntartható világ van. A világgazdaság stagnál, és tovább fokozza a helyzetet a Föld éghajlatának a korábban jósoltakhoz képest gyorsabb változása – ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az egész világra ható ausztrál tűzvész. A jelentés a minél gyorsabb, közösen megtett lépéseket is sürgeti, hiszen ahogy a ENSZ legutóbbi madridi klímacsúcsának eredménytelensége is bizonyítja: a nemzetközi közösség egyelőre megosztott és tétlen.

A tavalyi jelentésben a szélsőséges időjárás, a klímaváltozás és a természeti katasztrófák okozta károk mellett még az adatcsalások, lopások és kiberbiztonság is fajsúlyos helyet kapott a globális gazdaságot veszélyeztető 5 legfontosabb tényező között. A riport elmúlt 15 évének eredményei azt is bemutatják, hogyan vették át az elsősorban gazdasági kockázatok helyét a technológiai, geopolitikai és társadalmi kihívásoktól a 2010-es évektől a környezeti tényezők: 2020-ra már mind az öt, legjelentősebb veszélyforrás ehhez a kategóriához köthető, ráadásul idén az első négy a klímaváltozással is szorosan összefügg. A jelentés történetében először fordult elő, hogy egy kategóriához kapcsolódó veszélyek jelentik az öt legfontosabb tényezőt.

Mi az öt legnagyobb veszélyforrás a valószínűség szempontjából?

  1. extrém időjárás, időjárási szélsőségek
  2. a klímakárok enyhítésének kudarca
  3. természeti katasztrófák
  4. a biodiverzitás csökkenése
  5. emberi tevékenység okozta környezeti károk

Mi az az öt kockázat, ami a legnagyobb hatással jár?

  1. a klímakárok enyhítésének kudarca
  2. tömegpusztító fegyverek
  3. biodiverzitás csökkenése
  4. extrém időjárás
  5. vízválság

„A jó hír, hogy még nyitva van egy ablak arra, hogy cselekedjünk, de már nem sokáig. A nemzetközi megosztottság ellenére továbbra is azt látjuk, hogy az üzleti közösség tagjai elkötelezettek abba az irányba, hogy az űrlapokon túl tekintsenek és figyelembe vegyék az egyre sürgetőbb prioritásokat” – írta a jelentés köszöntőjében Børge Brende, a Világgazdasági Fórum elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Gazdaság

A cuki cicák közé végre beférkőzött a jövőnk is

Fontos-e, hogy Greta Thunberg egy óriási manipuláció részeként hívja fel a figyelmet a klímaváltozás fontosságára, vagy a végső cél szempontjából teljesen mindegy? Tényleg semmit sem ér, ha mi szelektíven válogatjuk a szemetet, miközben a világ nagy szennyezői alig lépnek? Többek között erről beszélgettünk ifj. Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnökével, akitől azt is megtudtuk, hogy mihez tud kezdeni egy vállalatvezető, ha egy fenntarthatóságról zenélő rapperrel találkozik.