szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A késő este kiadott határozattal a tiszti főorvos gyakorlatilag megakasztotta a kamionosok határátkelést, őket hajnalban a határon a piros lapokkal várták, bárhonnan is érkeztek.

Már torlódnak a kamionok, így tudja a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének főtitkára. „Ha ott lettem volna, ez a határozat nem születik meg” – mondja Dittel Gábor, ugyanis a Müller Cecília által csütörtökön késő este szignózott határozat szerint most minden külföldről érkező kamionost a kéthetes karanténra kötelező határozattal látnak el a határon, ami a határok forgalmát jelentősen lassítja. De az éjfél óta beérkező jelzések arról is szólnak, hogy annak a kamionosnak, aki belépett már az országba, de indulna is vissza, most csak negatív teszteredménnyel teheti ezt meg.

A hvg.hu szerkesztőségébe érkezett jelzések szerint az egyébként tünetmentes kamionosok jelentkeztek is a Szent László kórházban a tesztre, a mintát le is vették tőlük, az eredmény majd egyszer jön. Addig állnak. Most a fuvarozók szakmai szervezetei azt kérik a határozatot szignáló tiszti főorvostól, hogy egyértelműsítse, a külföldről megrakodva a magyar határhoz érkező kamionok zavartalanul áthaladhatnak, amennyiben nem Olaszország felől gurulnak.

Alig két hete írt a hvg.hu arról, hogy a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet rendelkezései kéthetes karanténra kötelezik a kamionsofőröket is. Két szakmai szervezetük is azért lobbizott, hogy ez alól részlegesen, a biztonsági előírásokat betartva, de mentesülhessenek a sofőrök azzal, hogy a hatósági karantén szabályait betartják, de újabb fuvar, megrendelés esetén, hatósági engedélyezéssel újból munkába állnak. A módosító rendelkezés megszületett pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után, az akkor a fertőzöttnek számító Olaszországból érkező sofőrök esetében írta elő a karantén az előbbi enyhítésekkel. Mivel a veszélyhelyzetet kihirdető rendeletek hatályukat veszítették, és hétfőn az ellenzéki képviselők nem szavazták meg az úgynevezett felhatalmazási törvényt, annak újbóli napirendre kerüléséig rapid határozatokkal hidalta át a kormány azt, hogy bizonyos rendelkezések ne veszítsék el hatályukat a parlament következő üléséig, amikor újra terítékre kerül. Így az elmúlt napokban sorra jöttek a határozatok, így csütörtökön késő este a Müller Cecília által jegyzett határozat is, mely az áruszállításra nézve is zavart hozott.

A csütörtöki határozat szerint ugyanis most nem csak az Olaszországból érkező kamionokat állítják meg a határon, hogy kiadják számukra a piros karanténra való kötelezésről szóló határozatot, hanem mindegyik magyar sofőr megkapja azt, bármely országból is érkezett, majd csak akkor indulhatnak az új fuvarra, ha negatív teszttel rendelkeznek. Ezért torlódhatnak ismét a kamionok a határokon, hiszen ezek kiadása időt vesz igénybe.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint inkább pontosítani és nyilvánvalóvá kellene tenni az eljárásrendet, ugyanis a veszélyhelyzet kihirdetése után megjelent módosítás szerintük most is érvényes, de eltérő értelmezésre adhat okot a frissen kiadott határozat. A szakmai Ipartestület is osztja az MKFE álláspontját, így csak annyit kérnek, hogy az új határozatot csütörtök éjszaka kiadó tiszti főrvos erősítse meg, hogy a korábbi rendelet hatályos. Pénteken reggel már több kamionos is azzal kereste meg a szakmai szervezeteket, hogy nem engedik be őket, csak miután a karanténról szóló határozatokat kiadták számukra. Mindkét szervezeti vezető felvette a kapcsolatot a határok működését felügyelő Országos Rendőr-főkapitánysággal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős illetékeseivel. A rapid módon legyártott határozat így feltehetően csak átmeneti zavarokat okoz a nemzetközi áruszállításban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!