szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bevezetést tartott az ÁSZ-elnök a pénzügyi tudatosság alapjaiba. Legyen minden családnak pénzügyminisztere!

Nem csak a kórházakat figyelmeztette az Állami Számvevőszék elnöke takarékosságra, Domokos László a magyar családoknak is üzent. Az ÁSZ-elnök megállapította: mivel „több ezer ember marad munka nélkül” (valójában ennek sokszorosa lehet a végső szám), „a hangsúlyt a tartalékolásra kellene helyezni”.

És hogy miként? Domokos erre is megadja a választ:

A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre.

Az ÁSZ-elnök arról is írt, hogy a családtagok beszéljenek egymással a pénzügyekről, és

minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert", aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.

Nehéz eldönteni, hogy vajon tényleg annyira hiányzik-e a pénzügyi tudatosság az országban, hogy külön figyelmeztetni kell az embereket olyan dolgokra, mint hogy számolják össze, mennyi a kiadásuk, és állítsanak fel fontossági sorrendet a tételek között. Valószínű, hogy aki ezzel nincs tisztában, az nem az ÁSZ-elnök közleményeit olvasgatja szabadidejében, de azért az üzenet világos: a lakhatás, a törlesztőrészletek, az élelmiszer, valamint a gyógyszer kifizetése legyen a legfontosabb. Az pedig már más kérdés, hogy miként legyen tudatos valaki, akinek ezek a tételek elviszik a teljes havi bevételét, de ezt megoldani már nem az Állami Számvevőszék dolga.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos zöld rendszámos: 425 lóerős lett a plugin hibrid Audi Q5

Sportos zöld rendszámos: 425 lóerős lett a plugin hibrid Audi Q5

Halott jelölt nyert választást egy román községben

Halott jelölt nyert választást egy román községben

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket

A Színház című lap megmutatja, hogyan lehet jól intézni a közös ügyeket