szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az év első két hónapjában 38 százalékkal csökkent a természetes fogyás 2019 elejéhez képest. A gyerekvállalás támogatása mellett az is szerepet játszik ebben, hogy idén télen nem volt komolyabb influenzajárvány.

Minden szempontból szokatlan folyamatok eredményét figyelhetjük meg az idei népesedési adatokon: mennyire növeli a születésszámot az, ahogyan a kormány támogatja a gyerekvállalást, és mennyire nő majd meg a halálozások száma, ahogy eléri az országot a koronavírus, és egyáltalán, kevesebb kapacitás marad-e más betegekre.

Ilyenkor különösen sajnálhatjuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tág határidőkkel dolgozik: a KSH egyelőre csak a január-februári adatokat közölte, vagyis a koronavírus hatásait még nem figyelhetjük meg a számokon.

A természetes fogyás nagyot csökkent az év első két hónapjában, jóval több gyerek született és kevesebben haltak meg, mint 2019 január-februárjában.

Idén februárban 7050 gyerek jött világra, ami 505 újszülöttel, 7,7 százalékkal több, mint 2019 februárjában. Eközben 11 064 ember vesztette életét, ez 1276 elhunyttal, 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Így a februári természetes fogyás 4014 fő volt, ami 31 százalékos csökkenést jelent.

A születések számának növekedését magyarázhatja a gyerekvállalás kormányzati támogatása. Annak, hogy a halálozások száma nagyot csökkent az év első két hónapjában, az az oka, hogy 2019 telén súlyos influenzajárvány volt, kiemelkedően magas halálozási számokkal, így most ahhoz képest nagyon nagy javulást jelent egy átlagos téli adat is.

A házasságkötések száma jelentősen emelkedett, 4517-re, ami 140 százalékkal több a 2019. februárinál.

2020 első két hónapjában összesítve

  • 15 148 gyerek született, ami 1230-cal több a 2019. január–februári születésszámnál.
  • 22 818-an haltak meg, 3431-gyel kevesebben, mint egy évvel korábban.
  • A természetes fogyás a 2019 első két havi 12 331-gyel szemben 7670 fő volt.

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,55-re nőtt a 2019 első két hónapjára számított 1,43-ról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában

Ezrek követelték Bolsonaro leváltását Brazíliában