szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Július elsejétől Németország az EU elnöke, és ez elősegíti a német nyelv előretörését Brüsszelben - állapítja meg a Politico. A hatalom folyosóin mind gyakrabban hallatszik Goethe nyelve. Annál is inkább, mert az Európai Bizottság élén is német politikus áll.

Ötszörösére nőtt 2012 és 2019 között azoknak a diplomatáknak és újságíróknak a száma, akik beiratkoztak a német nyelvtanfolyamra - büszkélkedik a Goethe intézet Brüsszelben. Ezek a nyelvtanfolyamok ingyenesek, mert a német állam Europanetzwerk Deutsch alapja fizeti a költségeket.

Brüsszelen kivül is növekedett az érdeklődés a német nyelv iránt, elsősorban amiatt, hogy messze ez az Európai Unió legerősebb gazdasága és a világon is csak az USA , Kína és Japán előzi meg. A németek túlsúlya egyre jobban meglátszik az uniós intézményekben is - írja a Politico. Az EU 33 ezer munkatársának mindössze a 8%-a német vagy osztrák állampolgár, de minél inkább haladunk felfelé a ranglétrán, egyre több németül beszélő embert találunk Brüsszelben. Természetesen nemcsak németekről van szó: a holland Frans Timmermans alelnök például folyékonyan beszél Goethe nyelvén is. Ugyanez a helyzet Spanyolország uniós nagykövetével. Az Európai Unióhoz csatlakozott egykori szocialista országok diplomatái közül is sokan beszélnek németül - állapítja meg a Politico.

Előny a német tudás - mondta a Politicónak a német uniós képviselet szóvivője. Mire gondolt? Például arra, hogy amikor az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ismertette a 750 milliárd eurós válságkezelő program tervét, akkor kezdetben angolul és franciául beszélt. Ám amikor elérkezett a kritikus részekhez, akkor áttért a németre - nyilván a pontos megfogalmazás kedvéért. Meg persze azért , hogy megmutassa: Németország támogatása döntő fontosságú a válságkezelő alap elfogadása szempontjából. (A három nyelven megtartott beszéd egyébként elődjének, a luxemburgi Jean-Claude Junckernek is szokása volt.)

Nyelvek háborúja?

A franciák szomorúan vették tudomásul, hogy a többségében franciául beszélő Brüsszelben az angol lett az EU első számú nyelve. Nagy-Britannia kilépésével csak Írország és Málta maradt az angol nyelvű tagállamok közül, ennek ellenére kevesen gondolják azt, hogy az angol annyira visszaszorulna, mint korábban a francia. És végül is a német lenne a nevető harmadik.

"Aki az EU-ban dolgozik, attól elvárják, hogy jól beszéljen angolul és franciául. Ha németre fordul a szó, akkor már felléphetnek nehézségek" - nyilatkozta a Politicónak David McAllister, aki angol neve ellenére német konzervatív honatya az Európai Parlamentben. A tökéletesen kétnyelvű politikus jelenleg a külügyi bizottság elnöke.

Weltpolitikfähigkeitsverlustvermeidungsstrategie

Ez a 48 karakterből álló szó azt jelenti, hogy az EU-nak meg kell védenie a globális státusát. Ezt a németek egyetlenegy szóval ki tudják fejezni. Ezt ugyan még nem vette át az európai politikai nyelvezet, ám az EP nagy pártjai által az Európai Bizottság élére jelölt politikust már uniószerte Spitzenkandidatként (csúcsjelölt) nevezik. Ez is egy jele annak, hogy a német egyre fontosabb szerepet tölthet be a jövőben az EU-zsargonban - írja a Politico annak kapcsán, hogy a németek vették át az unió féléves elnökségét.

Az elnökségről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Most megtudhatjuk, milyen, amikor Angela Merkel hivatalosan is az EU ura

Angela Merkel még utoljára megmutathatja: a szerdán induló német uniós elnökségre nagyobb feladat hárul, mint amennyit máskor több év alatt kell(ene) megoldani az EU-nak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Rablás fényes nappal" – Kína ellenakciókat helyezett kilátásba, ha Amerika "ellopja" a TikTokot

"Rablás fényes nappal" – Kína ellenakciókat helyezett kilátásba, ha Amerika "ellopja" a TikTokot

Fertőzött víz Siófokon: három illegális rákötést találtak a szakértők

Fertőzött víz Siófokon: három illegális rákötést találtak a szakértők

Rákkal küzd Forgács Gábor, már több műtéten is átesett

Rákkal küzd Forgács Gábor, már több műtéten is átesett