szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A beruházó váratlanul visszavonta az építési engedélyt, nem tudni, miért.

A Sopron-Fertő Zrt. még a koronavírus-válság előtt lemondott a partra tervezett százszobás szálloda, a huszonhat apartman, az ökocentrum, a madárles és a kilátó építéséről. Az építtető azzal egy időben lépett vissza, hogy egy cölöpház-tulajdonos a megyei kormányhivatalhoz fordult, sérelmezve, hogy hiába kért, nem kapott tájékoztatást, a döntést egy hirdetményből kellett megtudnia, noha közvetlenül a szomszéd telekre szánták a hotelt.

Közben már nemcsak az UNESCO, hanem az Európai Bizottság is vizsgálja a Fertő tó körüli, 32 milliárd forintosra tervezett állami gigaberuházást.

Az UNESCO világörökségi bizottságához egy magyar magánszemély fordult, azt kérve, hogy a Fertő tó és környéke kerüljön föl a veszélyeztetettségi listára. Ez az első lépés ahhoz, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén fekvő tó elveszítse világörökségi címét. Az UNESCO fel is szólította a magyar kormányt, hogy mondja meg világosan, milyen idegenforgalmi fejlesztésekre készül a tónál. A projekt bekerült abba az UNESCO elé kerülő jelentésbe is, amely azt foglalja össze, hogy világszerte mely turisztikai munkálatok veszélyeztetik a világörökség részének nyilvánított területeket.

A Fertőrákoson formálódó állami tervet az Európai Bizottság is vizsgálja. Először egy magyar állampolgár kérte a bizottságot, kényszerítse ki a magyar kormánytól, hogy az osztrákokat is vonják be az egyeztetésbe, a beruházás környezeti hatásvizsgálata legyen határokon átnyúló, sőt, azt is, hogy jelenlegi formájában a magyar állam mondjon le a fejlesztésről.

Az viszont eldőlt, hogy a világörökségi oltalom alatt álló közterületre, közpénzből készült tervet június 24-e óta közvetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely felügyeli. Ugyanezen a napon jelent meg az a kormányrendelet is, amely kimondja, a vízitelep megépítése nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügy.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

Elemző a magyar gazdaság teljesítményéről: "A valóság a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlta"

A Momentum nem támogatja az ellenzéki polgármesterjelöltet Mohácson

A Momentum nem támogatja az ellenzéki polgármesterjelöltet Mohácson

21 millió felett a fertőzöttek száma

21 millió felett a fertőzöttek száma