szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tollvonással megint megcsapolták.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozatával a kormány közel 93 milliárd forintot vont el most a Gazdaságvédelmi Alapból – írta a portfolio.hu.

A kormány ezúttal 3 fő célra költött az alap terhére:

  • 50 milliárd forint jut az egészségipari vállalatok versenyképességének javítása, amit Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete jelentett be.
  • 30 milliárd forintot csoportosít át "a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra", ami a külügyminisztérium programja és már 199 milliárd forintos keretösszegnél jár.
  • 9,6 milliárd forint megy az MNV Zrt. által végrehajtott részesedésvásárlás, tőkeemelés, pótbefizetés soron beruházásokra.

A lap szerint a csütörtöki döntéssel együtt a kormány már 1265 milliárd forint átcsoportosítáról döntött, ami egyben azt is jelenti,

hogy túlléptek a korábban meghatározott 923 milliárdos keretösszegen.

Ha viszont úgy közelítjük meg a kérdést, hogy a Gazdaságvédelmi Alap bevételi oldalán ott van a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételének átirányítása 423 milliárd forint összegben, akkor még valóban nem érte el a Gazdaságvédelmi Alap a teljes, 1346 milliárd forintos keretét – jegyzi meg a portál.

Azonban az NFA a Gazdaságvédelmi Alap kiadási és bevételi oldalán egyszerre megjelenik, tehát az alap keretét valójában nem növeli; így azt mondhatjuk, hogy a kormány már túlfutott a járvány elleni védekezési eszközének a keretén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A kormány nagy bűvészmutatványa: a „gazdaságvédelmi” „alap”

Elfogyott a válságkezelésre viharos gyorsasággal félretett keret, legalábbis az a pénz, amit a kormány eredetileg beletett. Igaz, sose volt igazi alap, inkább csak annak felcímkézett zárolások. És sose volt gazdaságvédelmi, legfeljebb annyira, amennyire bármilyen, bármire elköltött forint védi a gazdaságot.

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Stratégiai megállapodást köt a Fudan Egyetemmel a kormány

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

Az Erste szabadnapot ad minden dolgozójának, aki beoltatja magát

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást