szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átadott lakások száma még nőtt idén, ahogy a kedvezményes áfa kivezetése előtt megkezdett építkezések átcsúsznak, de az új engedélyek száma nagyot esett. Júniusban legalább már a járvány hatásai kezdenek eltűnni, de még úgy is csak a tavalyi szint 90 százalékát érte el a szám, hogy a tavaszról sok elhalasztott munkát most indítottak be.

Az idei első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek a fő oka az, hogy 2019 végéig volt alacsonyabb a lakásáfa, és sok építkezés átcsúszott 2020 elejére. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma viszont részben emiatt, részben a járvány miatt nagyot csökkent, 32 százalékot esett 2019 első feléhez képest.

A járvány kirobbanása utáni hónapokban az építendő lakások száma átmenetileg visszaesett: márciusban az egy évvel korábbi kétharmadára, április–májusban alig több mint felére csökkent, júniusra viszont újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet, már a 2019. júniusi adat 90 százalékán állt.

Budapesten az április–májusi visszaesés még erőteljesebb volt, de júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték, nyilván azért is, mert sok építkezés elindítását a tavaszról ekkorra halasztották el. A használatba vett lakások számában nem mutatható ki hasonló visszaesés:

2020 második negyedévében 40 százalékkal több lakás készült el, mint az előző év azonos időszakában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Koronavírus miatt került kórházba a pécsi polgármesteri hivatal egy dolgozója

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek