Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rosszul hivatkozta meg a hivatalos dokumentumokban a kormány a felszámolás alatt álló debreceni Dispomedicor orvosieszköz-gyártót, amikor stratégiai jelentőségűvé minősítette, és ezzel államosította a felszámolását.

Július 28-án az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) átvette a Dispomedicor orvosieszköz-gyártó felszámolását. A felszámolócégtől érkezett menedzserek egyértelművé tették, hogy a cél nem a cég megmentése, hanem a vagyon értékesítése – mondja a hvg.hu-nak Nagy Antal, a Dispomedicor elnök-vezérigazgatója. Nagy Antal ezt csalódottan vette tudomásul, az állami felszámolást megalapozó kormányrendeletből ugyanis számára úgy tűnt, előbbiről lehet szó – a rendelet ugyanis a Dispomedicor „reorganizációjához szükséges kormányzati intézkedésekről” szól.

Az új felszámoló szerint természetesen semmi nem zárja ki, hogy a felszámolás során a korábbi tulajdonosok (Nagy Antal 2019 őszén adta el többségi részesedését) vásárolják meg az eszközöket vagy azok egy részét. Egyelőre csak tippelni lehet, ki vásárolná meg a vállalat eszközeit, Nagy Antal szerint szóba jöhet a Debreceni Egyetem, vagy esetleg az Adorján-Tex állami kft., amely a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítása alatt, fogvatartottakat foglalkoztatva, a járvány kitörése óta fokozottan ráállt a maszkgyártásra, amit már korábban is végzett.

Fogvatartottak egészségügyi védőmaszkokat csomagolnak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Debrecenben
©

Becsúszott egy kis hiba

A kormány egy július 20-i rendeletével stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Dispomedicort, ezt követően, 24-én a Debreceni Törvényszék Gazdasági Kollégiuma máris kijelölte az új felszámolót, az NRN-t. Ez a normál ügymenet, a stratégiai jelentőségű cégek csőd- és felszámolási eljárásait ugyanis az állami NRN intézi. Jelen esetben azonban került egy kis porszem a gépezetbe, a kormányrendelet ugyanis a Dispomedicor „csődeljárás alatt” nevű cégre vonatkozott – ilyen nevű cég azonban nem létezett, mivel a Dispomedicor csődeljárása már a hónap elején felszámolásba fordult, a neve így Dispomedicor „felszámolás alatt”-ra módosult. (A 8-ai változást 13-án jegyezték be a cégbíróságon.)

A különbség ugyan apró, de nem mellékes, nem világos ugyanis, hogy így hatályos-e a Dispomedicor stratégiai minősítése, és ha nem az, nem volt-e jogsértő az új felszámoló kijelölése. „Esetünkben kétségkívül súlyos hiba történt a debreceni törvényszék részéről” – véli Nagy Antal. A cégvezető által megkérdezett szakértő szerint a debreceni törvényszék gazdasági kollégiuma egyértelműen súlyos hibát követett el, ugyanis nincs joga és lehetősége mérlegelni, hogy egy megkésett kormányrendelet valójában kire vonatkozott, vagy hogy mi volt a kormány szándéka. A csődvédelem lement már, Nagy Antal szerint „bőven lett volna a kormánynak is, meg a gazdasági kollégiumnak is ideje tisztességesen kirendelni a Nemzeti Reorganizációs Kft.-t, ezzel szemben páholyból nézték, ahogy egy Lázár Sándor nevű vagyonfelügyelőnek mondott ember egyből felszámolóként áll az egész helyzethez”.

A Debreceni Törvényszék nem válaszolt a hvg.hu kérdéseire. Az NRN (teljesen jogosan) eltolta magától a problémát azzal, hogy ők a Debreceni Törvényszék által meghozott végzésben foglalt kijelölés alapján járnak el felszámolóként. Ezen túl annyit írtak, hogy a „társaság a kormányrendeletben mind harmadik személyek számára, mind az eljárást lefolytató Törvényszék részére egyértelműen beazonosítható”. Ez igaz is, a rendeletben a vállalat cégjegyzékszáma és címe is szerepel, amik nem változtak a csődeljárás felszámolásba fordultával. Az azonban, hogy a Dispomedicor „azonosítható” nem jelenti feltétlenül, hogy itt ne lenne jogi, eljárási probléma.

Az államnak elővásárlási joga lett

Az pedig már nagyon nem mindegy, hogy a Dispomedicor stratégiai cég-e, és az NRN-e a felszámolója. 2012 óta a stratégiai cégek felszámolása során alapból el lehet térni a csődtörvény szabályaitól, például a felszámoló a vagyont nem nyilvános pályázaton is értékesítheti. Egy friss, 2020. július elején elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően pedig stratégiai cégek felszámolásánál az államot elővásárlási jog illeti meg. Ez a Dispomedicor esetében praktikusan azt jelenti, hogy az állam, ha akarja, viheti a cég vagyonát. Feltéve, hogy szabályosan minősítették stratégiai vállalattá.

Nagy Antal
©

És feltéve, hogy a felszámolás végigfut. A Dispomedicor legnagyobb hitelezője, a K&H Bank kétszer is nemmel szavazott az adósságok rendezéséről dönteni hivatott csődegyezségi tárgyaláson, ezért fordult a csődvédelem felszámolásba. A Debreceni Törvényszék azonban megállapította, hogy a K&H követelése vitatott, így a pénzintézet nem szavazhatott volna. A vállalat ezért a Kúriához fordult, arra számítanak, hogy az létre fogja hozni a csődegyezséget, így megmenekülnek a felszámolástól – mondta Nagy Antal.

Hirtelen fontos lett az egészségipar

Nem világos, hogy a kormány mihez akar kezdeni a Dispomedicorral, illetve a cég vagyonával, eszközeivel – egyáltalán akar-e bármit. Vélhetően igen, nyilván nem véletlenül minősítették stratégiai jelentőségűvé, ezzel államosítva a csődvédelmét/felszámolását.

Az egészségügy, beleértve az eszközgyártást a járvány miatt a közérdeklődés középpontjába került, a kormányban pedig árgus szemekkel figyelik, miről mit gondolnak a választók. Ennek jegyében a kormány 50 milliárd forintos támogatási programot „indított” a magyar egészségipar megtámogatására – jelentette be Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár, illetve főnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter. A részletek eléggé homályosak, annyit lehet tudni, hogy a „támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítése is létrejöhet”, továbbá az 50 milliárdos keretet nem akarják „elaprózni”. Ezek alapján még bármi lehet, a konkrétum nagyjából annyi, hogy nem sok kicsit, inkább kevesebb nagy támogatást akarnak kiosztani.

Az indoklás szerint a támogatásra azért van szükség, mert a járványban kiderült: Magyarországon alig van egészségügyieszköz-gyártás, „a Magyarországon forgalmazott egészségügyi termékeknek csak a 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány akár 70-80 százalék”.

©

Az egészségipar eddig is fontos lett volna

A kormányban persze nem most döbbentek rá, hogy a hazai egészségiparon lenne mit fejleszteni/támogatni. A 2016 elején elfogadott, és azóta is működő Irinyi-terv névre keresztelt iparstratégiai program már külön kiemelte az orvostechnikai szektort. Már akkor megemlékezve arról, hogy az egészségügy eszközigényének 80 százalékát importból fedezi. És arra a konklúzióra jutva, hogy „megfelelő támogatási rendszerrel az orvosi berendezés és eszközgyártás újra hazánk vezető iparágává válhat”.

Varga Mihály 2018 elején a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara évindítóján arról számolt be, hogy „elkészült a kormányban az orvosi eszközök gyártását elősegítő program, amely lehetővé tenné azt, a korábbi Medicor – amelyik most 30-40 szétesett kiscégben állítja elő azt, amit korábban egy konglomerátumban a Medicor tett – újra egy olyan brandet tudjon építeni, ami világszerte erős magyar márkára utal”. Több mint két év alatt a tervből nem lett semmi. A Medicor a rendszerváltás után esett szét (előtte a KGST-ben Magyarországnak, és különösen a Medicor Műveknek fontos szerepe volt az orvostechnikai gyártásban), és mind a mai napig nem támadt fel, néhány utódcég még működik – a Dispomedicor felszámolásával eggyel kevesebb.

A pénzügyminiszter ugyanott egyébként még az Ikarust említette, világszerte ismertté teendő márkát. Abból se lett semmi, a Mészáros Csaba-féle (nem rokona Lőrincnek) Ikarus Egyedi még abban az évben csődbe ment és felszámolás alá került, a Széles Gábor féle Ikarus Járműtechnika működik, de a világhírtől azért messze van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trendforduló a munkaerőpiacon: a nagyvállalatok lassan újra bővítenének

Trendforduló a munkaerőpiacon: a nagyvállalatok lassan újra bővítenének

Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

Hogyan jut ember a Holdra 2024-ben? Megjött a NASA válasza

Tavaszig nyertek időt Iványi Gáborék a gázszolgáltatónál

Tavaszig nyertek időt Iványi Gáborék a gázszolgáltatónál