szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Repülőgépipari befektetésekre és légikikötők fejlesztésére ösztönöz a kormány. A tervekben volna is ráció, ha nem bukkannának fel mindenütt jól ismert személyek.

Alternatívát épít az autóiparnak az Orbán-kormány. Néhány hete az okozott meglepetést, hogy egy magyar vállalat százmilliárd forintot megközelítő tőkével vásárolt be egy cseh repülőgépgyárba. Körül is néztek Orbán fürkészei a V4-ek piacán, a cseheknél rá is találtak a portékára, a katonai kiképzőgépeket gyártó – és az Airbusnak ugyancsak beszállító – Aero Vodochodyra. Még ez is beleférne egy vízióval megáldott iparfejlesztési stratégiába, mint ahogy az is, hogy vírusválság idején a Ferihegyen munka nélkül maradt állami Aeroplex kapja meg a honvédségtől a katonai-kormányzati Airbus-gépek karbantartását 14 milliárd forintért. Ám az sem tűnik véletlennek, ami ezen túl történik.

Az Aero Vodochody üzletét szőröstül-bőröstül lenyelte a Fidesz holdudvarának egyik fontos üzletembere, Tombor András. Ha a magyar honvédségi beszerzők ezek után kiképzőgépet akarnak vásárolni, logikus lesz a csehek által kifejlesztett, most már részben magyar tulajdonban készülő L–39NG típusú gépet választani. A haszon fele még tisztességes üzlet esetén is Tombor zsebében fog landolni.

A frissen alapított Nemzeti Légiipari Projekt Kft. jelenleg színtiszta állami cég, gondolhatnánk, minden fillér profit a nemzet apraja-nagyját gyarapítja. Csakhogy a körülmények ismeretében nehéz feledni, ki ejtőernyőzött a repülőgépipari vállalat ügyvezetői székébe: a Gyulai Várfürdő igazgatója, Kun Miklós. A fürdő alapvetően önkormányzati tulajdonban van, és a Hunguest Hotels csak töredék részt birtokol benne, ám Kun 2016 végén, éppen az után került pozícióba, hogy Mészáros Lőrinc emberei vették át a szállodalánc irányítását.

Helyreigazítás
A HVG 2020. augusztus 6-ai számában tévesen állítottuk, hogy az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központ Kft. a vírusválság idején munka nélkül maradt, ezzel szemben jelentős piaci megrendelései voltak, és kapacitásai nagy részét kihasználva folyamatosan működött.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Fókuszban rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett

„Nem csinálhattok velem semmit, ti büdös csicskák” – kiabálta a rendőröknek, de tévedett

Változtak a kisvállalkozók számlakibocsátására vonatkozó szabályok

Változtak a kisvállalkozók számlakibocsátására vonatkozó szabályok

Folytatódik a Barátok közt forgatása

Folytatódik a Barátok közt forgatása