szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Montenegró és Ciprus a fő célpont, de minden olyan ország szóba jöhet, ahol alacsony a fertőzöttség és jó az orvosi ellátás.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A járvány kitörése óta 49 százalékkal többen érdeklődtek a Henley&Partners tanácsadócégnél, amely gazdagokat segít különböző országok útleveleihez. Ne gondoljunk illegális ügyekre, hiszen sok állam ad okmányokat – az angolban citizen-by-investment programnak (CIP) nevezik, azaz állampolgárság befektetésért –, ha az érdeklődő megfelelő összeget fektet be az országban.

A folyamat nem új, de korábban az adóelkerülés céljából vásároltak útlevelet, vagy azért, hogy diverzifikálják a portfoliójukat, illetve néha szerepet játszott az is, hogy milyen a szóban forgó országban az egészségügy, illetve az oktatás színvonala, addig most a koronavírus miatt pörgött fel az üzletág, az említett tanácsadócégnél például 42 százalékkal nőtt a megindított ügyek száma.

A legfőbb célpontoknak most Montenegró és Ciprus számít, de Málta is a legkeresettebbek között van. Persze az árak is különböznek: Cipruson például 2,5 millió dollárt kell befektetni, de ezért uniós útlevelet kapnak a kiváltságosok, amivel szabadon lehet utazni a világban. Montenegró jóval olcsóbb, mert az ország még nem tagja az EU-nak: ott „csak” 294 ezer dollár a belépő ára.

Ugyancsak népszerű Új-Zéland, ahol legutóbb 100 nap elteltével találtak új koronavírus-fertőzöttet. "A legtöbben azt csinálják, hogy létesítenek egy biofarmot 10 millió új-zélandi dollárért. Ezért megkapják az útlevelet, és lesz egy hely is a világban, ahova szükség esetén el lehet menekülni a járvány elől" – nyilatkozta Dominic Volek, a tanácsadó cég vezetője a CNN-nek, aki szerint a gazdagok nem 5-10, hanem inkább 100 évre terveznek, így a következő világjárványokat figyelembe véve döntenek. És az is ezen országok mellett szól, hogy az általános vélekedés szerint a kisebb országok jobban tudják kezelni a vírusválságot: több népszerű karibi országban alig voltak eddig fertőzöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

5 millióval támogatja Iványi Gáborék iskoláit a főváros

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni