szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A brit kormánytöbbség kész felülírni a kilépési megállapodást – az amerikai demokraták és az EU szerint is súlyos következményei lehetnek ennek.

A brit parlament olyan törvényt fogadott el, mely sérti a korábbi kilépési egyezményt, melyben az EU és London megegyezett. Ezt Nagy Britanniában is sokan bírálták, de külföldön szinte mindenki elfogadhatatlannak tekinti.

"Nem adhatjuk fel a Nagypénteki egyezményt!" – írta Twitteren Joe Biden, az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltje, miután a brit parlament alsóháza első olvasatban elfogadta a belső piaci törvényt, amely alapján a londoni kormány – parlamenti felhatalmazással – bizonyos esetekben a Brexit alapjait meghatározó kilépési megállapodás egyes pontjait is megsérthetik – méghozzá éppen Észak-Írország esetében. Biden emlékeztetett arra is, hogy annak idején Bill Clinton nagy szerepet játszott abban, hogy a békemegállapodás létrejött, és véget vetett a polgárháborúnak Észak-Írországban.

Az Egyesült Államok több mint 40 millió olyan polgár él, aki büszke ír őseire, ezért az ír lobby Washingtonban igen erős – írja a CNN portál. Joe Biden a választások előtt aligha tévesztheti ezt szem elől.

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi elnöke kerek perec megüzente Boris Johnson brit miniszterelnöknek: ha megsértik a nemzetközi jogot, akkor ne számítsanak arra, hogy az USA szabadkereskedelmi egyezményt köt velük. Jelenleg a demokraták nyerésre állnak, és ezt Boris Johson aligha hagyhatja figyelmen kívül még akkor is, ha Donald Trump folyamatosan a támogatásáról biztosítja őt.

Ha lesz szabadkereskedelmi egyezmény az USA és Nagy-Britannia között, akkor azt jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, ahol a demokraták többségben vannak. Boris Johnsonnak emlékeznie kell arra, hogy amikor a Brexit-népszavazás megtörtént, akkor Barack Obama elnök közölte: Nagy-Britannia a legutolsó lesz azok között, akikkel szabadkereskedelmi egyezményt kötünk. Joe Biden akkor alelnök volt, most esélyes elnökjelölt.

A belső piaci törvény nem csak az amerikai (ellenzék) szemét szúrja, de az Európai Unió vezetői és országai is egyhangúlag utasítják el. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke többször beszélt arról, hogy a kilépési megállapodás megsértésével a britek egy nemzetközi jogi aktust sérthetnek meg. A Guardian arról írt, hogy a franciák ennél is tovább mennének: azt várják el, hogy az EU kötelezettségszegési eljárást indítson a britek ellen a törvény miatt. Az eljárás utolsó pontja az Európai Bíróság – kérdés persze, hogy ha a britek az év végén megállapodás nélkül hagyják el az EU-t, és ezzel értelemszerűen nem ismerik el többé a luxemburgi központú bíróságot sem, van-e értelme ennek az eljárásnak.

Michel Barnier, az EU főtárgyalója kelet-európai uniós nagykövetekkel találkozva arról beszélt: szerinte azért tette meg a brit miniszterelnök ezt a provokatív lépést, hogy elvonja a figyelmet arról: milyen rosszul menedzseli a kormányzat a Covid-válságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Bár még nincs is vakcina, egy magyar cég már a fizetős oltásra készül

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Nagy újítást kapott az IKEA okosotthonos rendszere

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk