szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy eseménynek kell történnie, hogy közös nyilatkozatot adjon ki a belügyminiszter, az Állami Számvevőszék elnöke, a legfőbb ügyész, az MNB-elnök, valamint a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal elnöke. Most ez történt: együtt üzentek, hogy elkötelezetten harcolnak a korrupció ellen.

Nem gyakran történik meg, hogy egy sajtóközleménynek már a címe alapján tudjuk, ebből muszáj hírt írni, akármiről is szóljon az anyag. Ilyen ihletett pillanat jött el most, amikor egy e-mail érkezett, azzal a tárggyal:

Közös nyilatkozatban áll ki a korrupció elleni fellépés és a magyar jogállamiság mellett a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal

Van miről beszélni a magyar korrupció kapcsán – tíz év kitartó munkával Magyarország a középmezőnyből az Európai Unió második legrosszabb helyére küzdötte le magát a Transparency International korrupcióérzékelési listáján, az EU csalás elleni hivatala pedig évről évre közli, hogy nálunk csalják el arányosan a legtöbb uniós pénzt. Mégsem okozott igazi szívbe markoló meglepetést, hogy a belügyminiszter, valamint a hét intézmény első embere a közös nyilatkozatban azt állapította meg:

Magyarországon a jogállami elvek a korrupció elleni küzdelemben is megfelelően érvényesülnek, és az általunk vezetett szervezetek elkötelezettek a korrupció elleni együttműködésben.”

A nyilatkozat szerzői azt is leszögezték: „Magyarország Alaptörvénye, a magyar törvények hatékony jogállami keretet biztosítanak a korrupció elleni fellépésre, Magyarországon 2010-től megerősödött és intézményesült a korrupció visszaszorítását és megelőzését biztosító integritásszemlélet.”

Aki arról várt volna néhány értékes gondolatot, hogy a nemzeti együttműködés rendszere miként foglalta el a szervezeteket, amelyeknek a feladata a korrupció megelőzése volna, annak csalódnia kellett. Ellenben azt megtudhattuk, hogy

Magyarország gazdasági eredményei, a magyar gazdaság elmúlt években megvalósult dinamikus növekedése, illetve fenntartható kifehéredése alátámasztják a korrupció elleni rendszerszintű fellépés eredményességét”.

De nem ülhetünk a babérjainkon, hiszen „ezen eredmények megvédése célzott intézkedéseket és szoros együttműködést igényel”.

Mi szurkolunk.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Doku360: "A techno szerintem haladó zenehallgatóknak való"

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Olasz belügyminiszter: „Elfogadhatatlan” a kijárási tilalom elleni tüntetés

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját