szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Megkezdtek a háromoldalú tárgyalások az Európai Parlament, az EU Tanácsa és az Európai Bizottság között az uniós költségvetésekhez kapcsolódó jogállami feltételekről. A parlamenti küldöttség szerint a megbeszélés “konstruktív” volt, ami a valóságban azt jelenti, hogy eredménytelen.

EUrologus
Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban. Az EUrologus Magyarország legolvasottabb független európai uniós hírforrása, amely nem csak az EU és a magyar kormány csatározásairól, de az unió jövőjét leginkább meghatározó európai vitákról is tudósít.
Eurologus
Friss cikkek a témában

Még mindig nagyon távol vannak az álláspontok az EU három vezető szerve között arról, hogyan érvényesítsék a jogállamisági feltételeket a következő uniós költségvetés forrásainál. Az EP ragaszkodik egy olyan mechanizmushoz, ami a gyakorlatban is alkalmazható. Szerintük az a változat, amelyet a soros német elnökség beterjesztett, ennek a feltételnek nem felel meg. De ennél talán nagyobb különbség, hogy a tagállamok az EU pénzügyi érdekeinek védelme érdekében szeretnének egy szankciós rendszert kidolgozni, az Európai Parlament pedig a jogállamiság megsértését büntetné pénzügyi következményekkel.

A magyar álláspont egyébként a tagállamokétól is eltér, mert az Orbán-kormány szerint nincs kellően meghatározva, milyen cselekedetek jelentik az uniós pénzügyi érdekek sérelmét. Ezért a jelenlegi helyzet szerint Magyarország kész megtagadni hozzájárulását a közös uniós hitelfeltételhez, amellyel a 750 milliárd eurós újjáépítési alapot szeretnék finanszírozni.

A tárgyalások első fordulója után a néppárti Petri Sarvamaa szociáldemokrata Eider Gardiazabal Rubial ezt mondták:

az európai polgárok és adófizetők megérdemelnek egy megfelelően működő, a gyakorlatban is alkalmazható jogállamisági mechanizmust.

Az Európai Parlament feltételei közé tartozik, hogy a végső kedvezményezettek megfelelő védelmet biztosítsanak, vagyis a források jussanak el a felhasználókhoz annak ellenére, hogy egy kormányt büntetnek. Ahhoz is ragaszkodnak, hogy a Parlamentet vonják be a döntésekbe, és legyen egy független szakértőkből álló testület, akik segítik az Európai Bizottság ez irányú munkáját. Ezek a feltételek azonban nem szerepelnek a tagállami előterjesztésben, ugyanakkor a költségvetéshez szükséges az Európai Parlament jóváhagyása is.

A következő tárgyalási fordulóról annyit lehet tudni, hogy még ebben a hónapban megtartják. Mindez jelentősen lelassítja a folyamatot, így egyre nehezebb lesz megvalósítani azt, hogy a járvány miatt meggyengült gazdaságok január 1-jétől forrásokhoz jussanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gránát robbant egy embercsempész kezében Vitnyédnél

Gránát robbant egy embercsempész kezében Vitnyédnél

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

100 játék lesz rajta, de PC-ként is működik majd az Atari új konzolja

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak

Biden: A Trump-kormányzat fehér zászlóval adta meg magát a vírusnak