szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb szigorításokról döntött szombaton a brüsszeli városvezetés: kijárási tilalom, létesítmények bezárása, kötelező maszkviselés, és ahol lehet, távmunkára kell áttérni.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Jelenleg az elmúlt egy hétben Belgiumban napi átlag tízezer új COVID-fertőzöttet regisztráltak, de hétfőn például 13 ezret. Ha ebben az ütemben folytatódik a járvány terjedése, akkor jövő héten már napi 20 ezer új beteggel lehet számolni, ami azt jelenti, hogy minden 100 belga közül több mint egy érintett lesz. Belgiumon belül a fővárosban, Brüsszelben, illetve a francia nyelvű tartományban, Vallóniában a legrosszabb a helyzet, nemcsak az országon, hanem Európán belül is.

A héten az újságcikkek már arról szóltak, hogy a legnagyobb vallon város, Liége lesz az új Bergamo. Vallóniában pénteken döntöttek arról, hogy az országban általánosan érvényes éjfél és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalmat kibővítik: hétfőtől különleges indok nélkül este tíz és reggel hat között nem lehet az utcán tartózkodni. Ezt követte most a brüsszeli városvezetés is, de további intézkedéseket is hoztak:

  • Minden kulturális és sportlétesítmény november 19-ig zárva tart. Ez vonatkozik a múzeumokra és az uszodákra, a fitneszközpontokra is.
  • Kötelező a maszk viselése minden nyilvános helyen.
  • Az amatőr sportversenyek tilosak. 12 év alatti gyermekek számára továbbra is engedélyezett az edzés.
  • Tilos lesz minden iskolai kirándulás.
  • A felsőoktatás távoktatásra tér át.
  • A temetésen jelen lévők száma 15-re korlátozódik. Az esküvőn továbbra is csak a tanúk lehetnek jelen.
  • A vásárlást egyedül kell végezni, és a szükségesnél nem tarthat hosszabb ideig.
  • Minden üzletnek 20 órakor be kell zárnia.
  • A távmunka kötelező.

A korlátozások egyelőre három hétig érvényesek. Belgium egyik vezető virológusa, Marc van Ranst azt javasolta a kormányzatnak, hogy a legnagyobb tartományban, Flandiában is be kell vezetni a lezárást úgy, hogy azt ne hívják lezárásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Elkészült a világ legnagyobb processzora, 400 000 mag dolgozik benne

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg

Meghalt egy 18 éves koronavírusos beteg