szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szeptemberi meglepően alacsony növekedés után októberben kisebb lett a kórházak lejárt tartozásállománya.

Októberben 710 millió forinttal csökkent a költségvetési intézményként gazdálkodó magyar kórházak tartozása, amely így 40,8 milliárd forintot tesz ki a Magyar Államkincstár friss adatai szerint – írja a Napi.hu. A kórházak adóssága már szeptemberben is sokkal jobban alakult a szokásosnál, mivel az adósságállomány csak félmilliárd forinttal nőtt.

A részletes adatokból kiderül, a rendszeresen az adósságlista élén álló nagy kórházak, egyetemek, országos intézmény, megyei kórház, ezúttal közel 3 milliárdos növekedést hoztak össze egy hónap alatt, amit egy-egy megyei kórház több száz milliós és sok városi kórház tízmilliós nagyságrendű adósságcsökkentése ellentételezett.

A kórházak adóssága menetrendszerűen újratermelődik, a kormány pedig év végén menetrendszerűen kifizeti a felhalmozódott tartozásokat. A szektor egyrészt alulfinanszírozott, másrészt vélhetően azért vannak a rendszerben tartalékok. 2019 végén azonban a kormány gyakorlatilag csődöt jelentett a kórházakra, bejelentették, hogy nem fizetik ki a beszállítókat, hanem leülnek velük tárgyalni arról, mennyit fizetnek ki a tartozásokból – mint utóbb kiderült, ez nagyrészt a beszállítók túráztatása volt, kormány kifizette a tartozásokat.

2020-ban a járványhelyzet alaposan felborította a kórházak gazdálkodását, különösen az elektív beavatkozások leállítása, újraindítása majd ismételt leállítása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisteherautóról leszóródó lomok törtek össze egy autót

Kisteherautóról leszóródó lomok törtek össze egy autót

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot

Online is bemutatják a Grecsó Krisztián regényéből készült darabot