szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Miért szereztem nyaralót vagy lakást a kontinensen, ha nem tölthetek ott annyi időt amennyit csak szeretnék? Ezen dühöng több mint félmillió brit polgár a Daily Mail beszámolója szerint.

Január elsejétől Nagy-Britannia polgárai egy félévben egyfolytában csak 90 napot tölthetnek el a schengeni övezetben. A jogszabály a brit kilépés egyik kellemetlen utóhatása, amely ellen sokan tiltakoznak az Egyesült Királyságban. Több mint félmillió brit polgárról van szó, köztük olyan illusztris kastélytulajdonosokról, mint Sir Mick Jagger. A Rolling Stones frontembere a brit sajtó beszámolói szerint franciaországi kastélyában kertészkedéssel töltötte az időt, miközben polgártársai az elzárás örömeit élvezték hazájukban.

A Görögországban élő brit polgárok mozgalmat indítottak annak érdekében, hogy eltöröljék a vízumkötelezettséget, mely három hónap után sújtja őket január elseje után. "Az Európai Unió vagy Svájc polgárai nem lesznek vízumkötelesek nálunk. Mi csak egyenlő elbánást követelünk" – nyilatkozta a Daily Telegraph-nak a görögországi brit mozgalom vezére.

Mi lesz azokkal a brit polgárokkal, akik nyugdíjas éveiket az európai kontinensen szándékoznak eltölteni?

Mark Ellis, aki jelenleg Afrikában dolgozik, korábban öt évig Németországban élt. Vett is egy házat, ahol nyugdíjas éveinek javát kívánja eltölteni.

"Választanom kell, hogy brit polgár maradok-e, vagy pedig másik országba megyek, ahova az élet sodort. Nem értem, hogy miért kell választanom, mert eddig is Németországban adóztam, amikor ott éltem. Nem tudom, hogy miért kell megakadályozni azt, hogy egy fél évet vagy egy teljes évet ott töltsek, ha akarok."

A 70 éves Kate Key arról panaszkodott a Daily Mailnek, hogy nehezebb lesz tartani a kapcsolatot a családjával. Eddig márciusban normandiai birtokára utazott és októberig ott élt. Jövőre a 90 napos határidő lejártával el kell hagynia Franciaországot, és csak szeptember közepén mehet vissza. Fia a családjával Normandiában él, neki viszont sok időt kell magányosan Nagy-Britanniában töltenie az új törvény miatt.

Lesz-e Brexit-egyezmény?

A delegációk Londonban tárgyalnak, és talán pénteken lehet valamilyen eredmény – írja a Daily Mail. George Eustice környezetvédelmi miniszter a lapnak elmondta: "Kifutunk az időből. Döntő ez a hét. Áttörésre van szükség." Ehhez képest Dominic Raab külügyminiszter azt mondta, hogy a halászati vitában még mindig nincs egyetértés.

Michel Barnier uniós és Lord Frost brit főtárgyaló tovább egyeztet, de mindkét fél a másiktól várja az engedményeket. Így fennáll az esélye annak, hogy január elseje után nemcsak a brit nyaralótulajdonosok járnak rosszul, de Nagy-Britannia is, mert a WTO általános kereskedelmi szabályai szerint folyna a kereskedelem, mely komoly veszteségeket okozna a britek amúgy is válsággal küszködő gazdaságának.

Vezető képünkön Nigel Farage Brexit-párti politikus

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Meseország-ügy: Ilyen erővel vicces fiatalok feljelenthetnék a Macbethet is

Tippek, ha rosszul indul a nap

Tippek, ha rosszul indul a nap

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket