Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Hiába a járvány és a válság, a kormány 2020-ban sem spórolta meg a decemberi pénzszórást. Ennek is köszönhetően a költségvetés brutális, a GDP 9 százalékát elérő hiányt hozott össze.

2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Ezen belül a központi költségvetés (a büdzsének ez a része tartozik a kormány alá) 4953,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 46,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai (vagyis a nyugdíj- és az egészségügyi kiadásokat alapesetben fedező tb-kassza) pedig 641,8 milliárd forintos hiányt ért el.

Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9 százalék körül lehet

– foglalta össze a PM a tavalyi év mérlegét. A 2020-as költségvetés hiányát a kormány eredetileg egy százalékra tervezte, ehelyett 8-9 százalék lesz, az államadósság így nemhogy csökkenne, de 80 százalékra emelkedik. 2021-ben pedig tovább nő, vagy esetleg stagnál. A kormány (ahogy a világon mindenütt) beáldozta az államadósságot a gazdaság támogatásáért cserébe. Kérdés, hogy ez mennyire sikerült, a 2020-as magyar recesszió nagyobb a versenytársak legtöbbjénél. Ugyanakkor a kormány a szokásos, az uniós mezőnyből kilógó (például sport célú) költekezéseiről nem mondott le.

Ha december, akkor pénzszórás, akár esik, akár fúj

Apropó költekezés, csak december hónapban a PM szerint a központi alrendszer 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ebben benne van a menetrendszerűnek tekinthető év végi kórházi adósságrendezés, ám csak 44,5 milliárd forinttal.

A kormány év végi forrásbiztosító intézkedései továbbá mintegy 1200 milliárd forint többletkiadással jártak,

melyek a kórházak adósságrendezésén túl gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokat, kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálták” – írja közleményében a PM.

A minisztérium felsorolásából hiányzik a sport, pedig arra is jutott bőven még decemberben is, a koronavírus-járvány kezdete óta pedig összesen 140 milliárd forintot csoportosítottak át ilyen célokra.

Egyébként az elmúlt években megszokott volt, hogy a kormány decemberben kisöpörte a költségvetésben megmaradt pénzeket – minthogy voltak megmaradt pénzek, sőt mivel a PM-ben módszeresen alultervezték a bevételeket, év végén jelentős, betervezetlen összegek álltak rendelkezésre. Ezzel szemben

2020 decemberében nemhogy a tervezettnél jobban állt volna a büdzsé, de már arra a hónapra hatalmas hiány halmozódott fel. Az év végi pénzosztást ennek ellenére nem spórolta meg a kormány.

1700 milliárd jött az EU-tól

2020 decemberében 664,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi uniós bevétel összesen 1684,2 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi uniós kiadások meghaladták a 2025,4 milliárd forintot – hangsúlyozza közleményében a PM. A két szám közti különbség azért áll elő, mert a költségvetés jellemzően megelőlegezi az odaítélt uniós támogatásokat, azokat kifizeti a kedvezményezetteknek, s később küldi ki a számlát Brüsszelbe.

A PM szerint 2020-ban 614,7 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltüntették a radarról a NER magángépét

Eltüntették a radarról a NER magángépét

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket

Kezelési költség nélkül visszaváltják a márciusi helyközi bérleteket