szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy fest, hogy a kormány támogatása nélkül is fel lehet újítani a hidat.

A főváros egy drágább ajánlatott fogadott el a Lánchíd felújításával kapcsolatban úgy, hogy az alagút felújítását vagy a 2-es villamos átjáróját is kivette a tervekből – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ha a korábbi, Tarlós idején kiírt ajánlatot fogadta volna el Budapest, 5,5 milliárd forinttal olcsóbb lenne a Lánchíd, és mostanra már a felújítás is befejeződött volna. Gulyás szerint ez azt mutatja, mintha a főváros számára nem bírna különösebb jelentőséggel a pénz.

A BKK hétfőn közölte, hogy az A-Híd Zrt. újíthatja fel a Lánchidat nettó 18,8 milliárd forintért. A két végleges ajánlatot benyújtó szereplő, az A-Híd Zrt. és a Strabag Általános Építő Kft. minden szükséges igazolást beadott, így ajánlataikat érvényessé nyilvánították. A bíráló bizottság végül a Strabagé helyett az A-Híd pályázatát nyilvánította győztesnek, amit a BKK igazgatósága hétfői ülésén elfogadott.

A híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintba kerül, a Fővárosi Önkormányzat előteremtette az eljárás eredményessé nyilvánításához szükséges további bruttó 3,5 milliárd forintot, így már csak a magyar kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik, amely 6 milliárdot forintot biztosítana a felújításra.

A 24.hu ugyanakkor Wintermantel Zsolttól, a BKK igazgatóságának tagjától (korábbi fideszes újpesti polgármestertől) megtudta, hogy a munka megkezdését nem hátráltathatja az állami támogatásról szóló írásos dokumentum hiánya, elmondása szerint ugyanis a főpolgármester egy személyben hozott döntésével az utolsó pillanatban elhárította ezt az akadályt.

Wintermantel szerint Karácsony Gergely hétfőn a rendkívüli jogrendben kapott felhatalmazásával élve a teljes kivitelezési összeget rendelkezésére bocsátotta a BKK-nak, módosították a megvalósítási megállapodást, így a Lánchíd felújításának megkezdéséhez csupán az szükséges, hogy a nyertes vállalkozó aláírja a szerződést, felvonuljon és megkezdje a munkát.

A BKK a portál kérdésére megerősítette, hogy a fővárosi önkormányzat a feladat megvalósításához szükséges teljes összeg, azaz 26,75 milliárd forint biztosítására vállalt kötelezettséget, a BKK szerint azért, hogy mielőbb megkezdődhessen a híd felújítása. Így a kivitelezési szerződés megkötéséhez nincs szükség a támogatási szerződés aláírására a kormánnyal, attól függetlenül munkához kezdhet az A-Híd.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón ismét hangsúlyozta, hogy a kormány biztosítani fogja az összeget Budapestnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Marabu Féknyúz: Ellenzéki összefogás

Leemelték a vár turulszobrát

Leemelték a vár turulszobrát

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia