szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cigi már ciki, de az újfajta dohánytermékek egyre népszerűbbek a fiatalok körében. A British American Tobacco nem bízta a véleltenre a terjeszkedést, elképesztő összeget költ reklámra.

Egymilliárd fontot költ a világ legnagyobb dohányipari cége, a British American Tobacco a nem éghető dohánytermékek reklámozására elsősorban a fiatal felnőttek körében -  írja a The Guardian.

A reklámkampány keretében elsősorban zenészeket és influencereken keresztül próbálják elérni a célközönséget, így tűntek fel az Instagram és a TikTiko videóiban apró dohányos kiszerelések népszerű userek tartalmaiban. Bár a hagyományos dohánytermékek népszerűsége folyamatosan csökken, az újfajta nikotinos vaporizátorok, dohányrágcsák és egyebek iránt egyre nagyobb a kereslet

A Bureau of Investigative Journalism nevű oknyomozó szervezet szerint a reklámkampány azonban nem csak a már dohányzó fiatal felnőtteket érte el, de olyanokat is, akik eddig nem dohányoztak, köztük gyerekeket is. A szervezet tudósítása akkora vihart kavart, hogy Kenyában a BAT által megbízott egyik reklámcég embere megpróbált lefizetni egy riportert, hogy belső információkhoz jusson a készülő anyagokról. Miután erre fény derült, a dohányipari óriási megszakított minden együttműködést a céggel.

A cég azonban kitart amellett, hogy céljuk a fogyasztóik kevésbé káros, nem éghető dohánytermékek felé terelése. A deklaráció mellé egy szlogent is kreáltak: Egy jobb holnapért. A vállalat előrejelzése szerint 2023-ra 500 millió nikotinfogyasztójuk lesz, akik évente 100 milliárd fontot költenek majd a termékeikre. Ennek csak egy részét adják a cigaretták, szivarok. Egy múlt heti pénzügyi jelentés szerint egy év alatt bruttó 8,7 milliárd font folyt be a nem éghető termékekből. A fogyasztók száma három millióval 13,5 millióra nőtt. A járvány miatt sokan ugyanis olyan nikotintartalmú termékekre váltottak, amelyekről a dohánycégek azt állítják, hogy kevésbé ártanak a tüdőnek.

A TikTok szóvivője azt mondta, hogy szigorúan szabályozzák a reklámokat, és tilos a dohánytermékek és kábítószerek birtoklásának vagy fogyasztásának népszerűsítése a kiskorúak felé. Tilos a vapelést vagy a snüsszöt népszerűsíteni, így minden felhasználó fiókját felfüggesztik, aki ilyen termékeket reklámoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek

Müller Cecília: Ha így emelkednek a számok, újabb intézkedések jöhetnek