szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Banki szakértővel vizsgáltuk meg, hogy minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönből megéri-e kiváltani a hitelünket, és ha igen, mennyit foghatunk rajta.

Január óta 6 banknál érhető el az új minősített fogyasztóbarát személyi hitel. Az új jegybanki minősítés kiszámíthatóságot, fix kamatozást, szabad felhasználást és kedvező kamatokat ígér az ügyfeleknek.

A fogyasztóbarát hitel jellemzői miatt érdemes lehet azoknak is megvizsgálni a bankok ajánlatait, akik már fizetnek valamilyen kölcsönt. A matek egyszerű: ha a kalkulációk alapján az új hitel teljes visszafizetendő összege alacsonyabb, mint a meglévő kölcsön előtörlesztési díja és teljes fennmaradó visszafizetendő összege, akkor megéri váltani, hiszen pénzt spórolunk, ami a havi kiadásainkat is csökkentheti.

Nem mindegy, mekkora az igazolt jövedelem

Két ügyfél példáján keresztül nézzük meg, hogy érdemes-e egy átlagos kondíciókkal felvett személyi kölcsönt lecserélni egy fogyasztóbarát kölcsönre. Az egyik havi nettó jövedelme most 291 400 forint (a novemberi KSH-átlagjövedelem kedvezmények nélküli nettója), a másik 300 000 forintot visz haza. Ahogy azt látni fogjuk, ez a kis különbség is sokat jelent a visszafizetendő összeget tekintve.

A példaügyfelek eredetileg négymillió forintot vettek fel 84 hónapra, 3 éve fizetik a kölcsönt, még 4 év van hátra a futamidőből. Az akkori piaci átlagnak megfelelő 14,05 százalékos THM-mel vették fel a hitelt, a törlesztőrészlet a futamidő végéig fixen 74 430 forint. Három év törlesztés után most elgondolkoznak, hogy egy olcsóbb kölcsönt vesznek fel, amiből visszafizetik a 2 735 797 forintos fennálló tőketartozásukat, ezzel lezárják a hitelszerződést és a kedvezőbb kamatozású új kölcsönt fizetik tovább, amitől azt remélik, hogy alacsonyabb lesz a havi törlesztő a hátralevő 4 év futamidőre.

A példaügyfelek vállalják a jövedelmük érkeztetését a hitelező bankhoz. Ez azért fontos, mert ha a fizetésük a hitelező banknál vezetett számlára érkezik, jelentős kamatkedvezményeket kaphatnak, ami tovább csökkenti a hitel költségét (de ne feledjük, hogy a bankszámlának is lesz költsége, ezt is érdemes számításba venni).

A Bank360.hu szakértői hitelkiváltás kalkulátoruk alapján azt vizsgálták meg, hogy a most elérhető ajánlatok közül milyen lehetőségeik vannak a példaügyfeleknek, ha a tartozást kerekítve 2 800 000 forintot szeretnének adósságrendezésre felhasználni.

Még jobbak a hagyományos hitelek

Az összehasonlításból kiderül: a teljes visszafizetendő összeg tekintetében a futamidő végére közel 50 ezer forintot spórolhatnak az ügyfelek a fogyasztóbarát kölcsönnel függetlenül attól, hogy 291 ezer forintot, vagy ezt meghaladó jövedelmet érkeztetnek a bankhoz, a törlesztőrészlet pedig havi 1 478 forinttal lesz kevesebb.

A Bank360 ugyanakkor azt is megvizsgálta, hogy a fogyasztóbarát kölcsön mellett milyen hagyományos piaci opciók érhetők el az spóroláshoz.

©

Ha nem ragaszkodnak az ügyfelek minősített fogyasztóbarát személyi hitelhez, többet tudnak spórolni a hitelen. A KSH által számolt nettó bér érkeztetésével például a Budapest Bank ajánlatával már 147 299 forinttal kevesebb lesz a teljes visszafizetendő összeg havi 71 362 forintos törlesztőrészlet mellett. Alig kell kicsivel többet keresni, hogy még olcsóbbra cserélhessük a kölcsönt: a nettó 300 000 forintot kereső példaügyfél számára már a futamidő végéig fixen 67 678 forintos törlesztőrészlet is elérhető, így a futamidő végére az eredeti hitel teljes visszafizetendő összegéhez képest 324 131 forinttal fizet vissza kevesebbet.

Azt, hogy számunkra melyik hitel lehet ideális, egyedi helyzetünk és hitelcélunk határozza meg. Éppen ezért érdemes az igénylés előtt összehasonlítani a bankok ajánlatait személyikölcsön-kalkulátorral.

Élesedhet a verseny, további fogyasztóbarát hitelek jönnek

A jelenlegi hat fogyasztóbarát személyi hitel mellé hamarosan további bankok kölcsönei is csatlakoznak a Bank360 információi szerint: több bank is jelezte, hogy már dolgoznak a jegybanki feltételek teljesítésén és akár már tavaszra a kínálatukba kerülhet a kölcsön – egy sikeres jegybanki pályázat esetén. Mindez hatással lehet a kamatversenyre is, így minden esély megvan arra, hogy a minősített hitelek is kedvezőbb kamatozással érhetők majd el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat