Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A kormánynak egy éve lett volna felkészülni bármiféle eshetőségre. Ehhez képest pánikszerűen, az utolsó pillanatban találják ki, pontosan hogyan is kellene újra lezárni az országot. Vélemény.

Szokatlanul rövid, mindössze pár perces Kormányinfót tartott Gulyás Gergely miniszter, ahol bejelentette a járvány miatt bevezetendő új, az eddigieknél sokkal szigorúbb intézkedéseket. Illetve dehogy jelentett be intézkedéseket, valójában az intézkedések vázlatát ismertette, amivel kapcsolatban több a kérdés, mint a közölt információ.

Valójában Gulyás Gergely azt jelentette be, hogy a kormány alkalmatlan és/vagy lusta a járvány-válság kezelésére.

A tárcavezető tájékoztatója azért volt ilyen kurta, mert a szóvivővel együtt rohantak vissza a kormányülésre, ahol épp kidolgozás alatt álltak a részletszabályok és az intézkedések. „Kidolgozás alatt álltak” – aki akar, kiáltson germanizmust, ami alapból butaság, ha valahova, ide a szenvedő szerkezet dukál.

A kérdés, ami az adófizető, szavazó állampolgár fejében felvetődik:

mégis mi a rossz nyavalyát csinált a kormány az elmúlt egy évben?

Ugyanis épp egy éve tart a járvány, nem most jelent meg, sőt még csak a helyzet sem az elmúlt három napban fordult drámaira, ahogy azt Gulyás Gergely sugallni igyekezett. No, és ha az elmúlt három napban fordult? A kormánynak egy év alatt bőven lett volna ideje, és kutya kötelessége lett volna felkészülni minden eshetőségre a legjobbtól a legrosszabbig.

Egy tucat forgatókönyvnek kellene a fiókban lennie, a hozzájuk tartozó előkészített kormányrendeletekkel, amikre csak rá kell írni a dátumot, és mehetnek is kihirdetésre.

Nincsenek forgatókönyvek. Nincsenek előkészített intézkedések. A miniszter gyorsan mond valamit, és szalad vissza a kormányülésre. Fontos ember, fontos döntéseket kell hoznia. Nem dolga, hogy előrelátó legyen, de legalább olyan embereket tartson – vagy legalább tűrjön meg – maga mellett, akik előre látnak helyette.

Igaz, így ment ez az egész járvány alatt, ami új, hogy a kapkodás a kormányülésről kiszaladó Gulyás Gergely által megtestesítve belenézett a kamerákba. Új még, hogy eddig jellemzően személyesen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy hamarosan bejelentenek valamit, amit nem sokkal később követnek a konkrétumok. Ezúttal biztos olyan nagy szükség volt rá a fontos döntések meghozatalában, hogy a fejét sem tudta kidugni a kormányülésről. Vagy épp azt a bejegyzést fogalmazta a miniszterelnöki honlapra, amelyben a Néppárt európai parlamenti frakcióját ekézi, amiért az nagy nehezen eljutott oda, hogy nem kér az illiberális Fideszből. Miközben Magyarország vezetői „szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen”. Arról nem szól a költő, hogy a politikai nyilatkozatok fogalmazgatása mennyiben járul hozzá a vírus elleni harchoz. Miközben a harchoz szükséges intézkedések nem állnak készen.

„Ez vállalhatatlan” – írja. Mármint arra, amit a néppárti frakció csinál.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!