szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Janet Yellen ötlete érzékenyen érintené Magyarországot is.

28%-ra akarja emelni a társasági adót a Biden-adminisztráció szembeszállva ezzel Donald Trump adópolitikájával. Az előző amerikai elnök jelentős adócsökkentésekkel akarta ösztönözni az amerikai gazdaságot: 35-ről 21%-ra mérsékelte a társasági adó általános kulcsát. Joe Biden politikája ettől határozottan különbözik: nagy gazdasági-társadalmi programokkal akarja kezelni a válságot, amely a legkomolyabb az USA történetében 1929 óta.

2300 milliárd dollárt kíván fordítani az infrastruktúra fejlesztésére a kormányzat. Már Trump is meghirdette ezt, de azután másra kellett a pénz: például a nagy kerítésépítésre a határon. Biden ezt leállította, és visszatért az eredeti tervhez, hogy lendületet adjon az amerikai gazdaságnak.

Nem akarja viszont, hogy elszálljon a költségvetési deficit. A beruházások fedezeteképp ezért szeretné megemelni a társasági adót. Csakhogy nyilvánvaló: ezt egyedül az USA sem teheti meg, abban a pillanatban ugyanis megindulna az amerikai cégek kivándorlása olyan államokba, ahol kisebb a nyereségadó.

21%-os adó a külföldi bevételekre: ennyit tervez a Biden kormányzat a multik számára – írja a Wall Street Journal, megemlítve azt is, hogy megvonnának olyan adókedvezményeket is, amelyek az export ösztönzését szolgálták.

"Az USA vállalkozásainak versenyképességét nem így kell biztosítani, hanem úgy, hogy a cégek a globális piacon helytállnak a vetélytársakkal szemben" – hangsúlyozta Yellen azon a virtuális konferencián, melyet a Chicago Council on Global Affairs szervezett. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy rendszeresen egyeztet a G20-államok pénzügyminisztereivel. Az IMF és a Világbank ezen a héten tartja első közgyűlését azóta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi elnöke lett az USA pénzügyminisztere.

Korábban Yellen tanácsadói kiszivárogtatták a Washington Postban, mire is gondolnak valójában. Elsősorban a párizsi OECD ezzel kapcsolatos javaslatát tekintik irányadónak, mert úgy vélik: e körül lehetne konszenzust teremteni.

A Washington Post magyar példán mutatta be, hogy az új globális minimumadó hogy is működne a gyakorlatban. Magyarországon 9% a társasági adó, ez elmarad a 12%-os tervezett globális befizetési kötelezettségtől. A magyar állam megkapna 9%-ot, de a külföldi cég anyaországa jogosult lenne a maradék 3%-ra. Nem kizárt, hogy a magyar állam ezt követően 12%-ra emelné a társasági adót, mert úgy érezheti, az ő zsebéből vették ki a pénzt.

Az USA pénzügyminisztere hangsúlyozta: "véget kell vetni az adóversengésnek". Meg is indokolta, hogy miért: "a kormányoknak stabil adórendszerre van szükségük, amelyek elegendő bevételt hoznak ahhoz, hogy megbirkózzanak a válsághelyzetekkel. Egyúttal pedig arra van szükség, hogy valamennyi polgár kivegye a részét az adóterhekből".

Trump elnök annak idején dicsekedett is azzal, hogy 16 éve nem fizet adót. Bukását követően az adóhivatal neki is kínos kérdéseket tehet fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!