szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mintegy 16 ezer tavaly vásárolt lélegeztetőgépből 425-öt ajándékoztak el.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

425 lélegeztetőgépet ajándékozott el eddig a kormány abból a mintegy 16 ezerből, amelyet tavaly, a járvány első hulláma alatt vásároltak – erről számolt be az RTL Híradó. A többi gép egy gödöllői raktárban áll, a tárolásuk, mint azt a HVG kiderítette, nagyjából 90 millió forintba kerül havonta.

Gödöllőről először Csehországba került 150 lélegeztetőgép, majd a Felvidékre 27, Kárpátaljára 50, a Vajdaságba 100, Boszniába 30, Libanonba 20, Jordániába 10, Kirgizisztánba 20, Ugandába pedig 18.

A lélegeztetőgépekért az állam nagyjából 300 milliárd forintot fizetett. Az hamar világossá vált, hogy a probléma nem a gépek száma, hanem az, hogy lesz-e elég ember, aki kezelje azokat – abban teljes volt az egyetértés, hogy 16 ezer lélegeztetőgép kezelésére elegendő szakképzett dolgozó nincs az egészségügyben, arról volt vita, hogy 1500 vagy 2000 körül, esetleg még egy kicsit magasabban van a kezelhető határ valójában. A harmadik hullám csúcsán, március 29-én 1549 koronavírusos beteg volt lélegeztetőgépen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett Gazdaság

Offshore cégek is felbukkannak a lélegeztetőgép- és vakcinaszerződések főszereplői mögötti céghálóban

Két nőgyógyász és egy gyógyszerész alkotja azt az évek óta együtt dolgozó triót, akik közül ketten dokumentáltan igen közeli kapcsolatban vannak, illetve voltak a járványkezeléssel összefüggésben több mint 100 milliárd forint értékű szerződéseket elnyerő cégekkel. A trió céghálója körül egy időben több offshore cég tűnt fel, van köztük belize-i és vanuatui társaság is.