szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A statisztikai hivatal már nem csak átlag, hanem közepes (medián) keresetet is közöl, és már a kis cégeket is figyelembe veszik. Januárban a bruttó átlagkereset 398 ezer forint volt. A bruttó közepes kereset csak 319 ezer forint.

Két évre visszamenőleg közzétette a havi mediánbér-adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), illetve az összes vállalkozás teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottaira vonatkozó kereseti adatokat is – vette észre a Népszava.

Eddig a KSH csak az 5 főnél többet foglakoztató vállalkozások kereseti statisztikáit közölte, a kis cégek munkavállalói így kimaradtak a statisztikából. Márpedig (eddig vélhetően, most már biztosan) a kisebb cégeknél jellemzően alacsonyabbak a fizetések, vagyis ha csak a nagyobb céheket vesszük figyelembe, az felfelé torzítja a számokat.

A medián bér közlése pedig azért fontos fejlemény, mert az átlag sok szempontból csalóka. A medián az a szám, amit a vizsgált halmaz tagjait sorba állítva a középsőre igaz. A kereseteknél maradva, ha egy tíz fős cégnél ketten nagyon jól keresnek, 8-an pedig rosszul, a 10 főre elosztott átlag magas lesz. A középen álló (medián) dolgozó jövedelmére vonatkozó adatot azonban nem befolyásolja, hány millió forintot visz haza a vezérigazgató. A medián mint statisztikai fogalom sok szempontból jobban megfelel annak, amit a hétköznapi nyelvben „átlagosnak” szokás mondani, mint a statisztikai fogalom átlag.

A KSH által közzétett adatok megerősítették, hogy

  • a medián kereset jóval alacsonyabb az átlagnál,
  • illetve a kis cégek figyelembe vétele még az átlagot is jelentősen lejjebb húzza.

Idén januárban az 5 fősnél nagyobb cégeknél mért átlagbérnél 12 790 forinttal alacsonyabb volt a teljes alkalmazotti kör bruttó keresete – írja a Népszava. Az összes cég teljes munkaidős alkalmazottai körében ugyanis 398 ezer forint volt a bruttó átlag. Tavaly januárban 10 646 forint volt a különbség, 2019 első hónapjában pedig 9 994 forinttal húzták le az átlagot a kis cégek. Persze ez még mindig csak a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottak átlagbérét mutatja, a részmunkaidősökét, alkalmi munkavállalókét nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!