Tetszett a cikk?

Kudarccal végződtek azok a hágai tárgyalások, amelyek Ciprus újraegyesítését voltak hivatva előkészíteni, így a március 30-ára tervezett, újraegyesülésre vonatkozó népszavazást sem a görög, sem a török közösség nem rendezi meg.

Zsákutcába jutottak a Ciprus újraegyesítéséről Hágában kezdett megbeszélések, mivel a szigetország török és görög vezetői nem tudtak megegyezni a közvetítő ENSZ-főtitkár által előterjesztett tervet illetőleg. "Sajnálatos módon ezek az erőfeszítések nem voltak sikeresek, az út itt véget ért" - mondta Kofi Annan a hosszúra nyúlt tárgyalások után.
Az Annan-javaslat értelmében mind a ciprusi görög, mind a ciprusi török közösség népszavazást rendezett volna március 30-án az újraegyesítési tervről, s így április közepén aláírhatták volna az immár egységes szigetország EU-csatlakozási szerződését. Az ENSZ eredetileg február végéig adott határidőt a török és görög feleknek, hogy döntsenek a szigetország újraegyesítéséről, de a holtpontra jutott tárgyalások miatt Kofi Annan március 10-ig kitolta a határidőt. Taszosz Papadopulosz cipusi görög vezető kedd hajnali nyilatkozata szerint Rauf Denktas, a török országrész elnöke elutasította Kofi Annan tervét. Denktas, a török ciprióták elnöke egy korábbi állásfoglalásában úgy vélte, hogy az Annan-tervet alapjaiban kellene módosítani. Papadopulosz elvben hajlott arra, hogy népszavazást írjon ki az Annan-tervről Ciprus déli részén, ám ő is változtatásokat látott szükségesnek.
Ciprus 1974 óta megosztott, miután Törökország hadserege megszállta a szigetország északi részét, válaszul a Görögországgal való egyesülést szorgalmazó szélsőséges görög ciprióták - az akkori athéni junta által támogatott, ám elvetélt - államcsínyére. A nemzetközi közösség Cipruson csak a görög rész államalakulatát ismeri el törvényesnek. (MTI)
Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Megtartják a grandiózus augusztus 20-ai tűzijátékot, a kormány titokban csak elnapolta

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Ha elveszítette az állását a koronavírus miatt, most kicsit reménykedhet

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája

Máris itt az új BMW M4 első limitált szériája