Gyurcsány Ferenc szerint Gyurcsány Ferenc vezetésével képes csak a párt megújulni, illetve az ő vezetése alatt lehet a nehéz gazdasági programot, - stabilizálást és reformot - , véghezvinni. Bár megkérdezte, van-e valakinek jobb elképzelése, jelentkező nem akadt.

A szocialista párt prominensei, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre, és nem utolsósorban Hiller Isván pártelnök   néhány nappal kongresszus előtt jelezték,  a jelenlegi fölálláson egyelőre nem változtatnak, vagyis külön marad a pártelnöki és a kormányfői poszt.  Gyurcsány szíve szerint már most átvette volna a szocialista párt vezetését,  ám az öszödi beszéd kipattanása és a beszéd körül kialakult heves viták átmenetileg keresztül-húzták  számításait. 

Az egykori kiszes nemzedék legnagyobb karriert befutott képviselője, a kitűnő taktikai érzékkel megáldott Gyurcsány ebben a "vert helyzetben" is tudta, hogyan fordíthatja az eseményeket a saját javára: kongresszusi felszólalásában nem hagyott kétséget afelöl, csakis ő képes pártelnökként az MSZP-t megreformálni, illetve, a kormányfői és a pártelnöki tisztség egy kézben való egyesítésével az országot kivezetni a jelenlegi gazdasági nehézségekből. 

„A kormány és a kormányfő nem helyezhető politikai gyámság alá. A kormány és a párt politikája közös, ezért mindent annak érdekében kell felhasználni, hogy ennek a politikának az egysége fennmaradjon” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc , hozzátéve: „a párt elnöke nem egyszerűen a párt szervezője, hanem a párt politikájának megtestesítője.” Miután beszédében egyértelművé tette, hogy saját magát tekinti leginkább alakalmasnak, hogy a párt politikáját megtestesítse, és a kongresszuson ezt senki sem kérdőjelezte meg,  Gyurcsány Ferenc máris az MSZP első számú politikusává lépett elő, jóllehet - hacsak valami rendkívüli nem történik - formális megválasztására csak a márciusi, tisztújító kongresszuson kerül sor. 

Az MTI jelentése szerint Gyurcsány beszédében Orbán Viktorról, csak egy utalás erejéig esett szó:  „úgy látom, hogy Magyarországon egyetlen ember van hiba és hazugság nélkül”.

A nagy politikai ellenlábas,  Orbán Viktor célja az volt, hogy Gyurcsány Ferencet politikailag ellehetetlenítse, ezzel együtt pedig bebizonyítsa,  az MSZP elveszítette legitimitását, képtelen a kormányzásra. Úgy tűnik, Orbán rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és túlságosan nagy jelentőséget tulajdonított az országban kétségkívül jelen lévő elégedetlenségnek. Hitt közvetlen környezetének, ahonnan azt sugallták, a szocialisták bedobják a törülközőt és lecserélik a kormányfőt. Orbán most már csak az újabb  megszorítások nyomán tovább éleződő társadalmi feszültségben bízhat – ami, reményei szerint - tavasszal elsöpri a kormányfőt.

Az MSZP mai kongresszusát követően Gyurcsány Ferenc pozíciója éppenhogy megerősödött: úgy tűnik, szilárdan ül a miniszterelnöki bársonyszékben,  de facto ő a szocialisták első embere, és - mai beszéde alapján - esze ágában sincs megválni tisztségeitől. Ha csak közvetve is, de arra utalt: 2010-ben is ő akarja győzelemhez segíteni a szocialistákat.  

MOHAI V. LAJOS

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Hoppál Péter elesett a jeges járdán, műteni kell

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Ukrán gép fekete doboza – Irán magát cáfolja

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait