HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A siker és az önmegvalósítás azon múlik, képesek vagyunk-e lankadatlanul önmagunkat adni, lelkesen álmaink nyomába eredni. Ha egyéni szinten nem sikerül szabályoznunk a motivációnkat, nem lehetünk boldogok; ha ugyanez társadalmi szinten nem sikerül, mind el vagyunk veszve.

A motiváció szó jelentése „indíték, cselekvésre való késztetés". Ahhoz, hogy az elménk okot adjon a cselekvésre, tudatos vagy tudattalan irányítással különböző gondolatokat, érzéseket és tapasztalatokat szűr át, majd ezek közül kiválaszt egy reakciósort, hogy mit tegyünk, és mit ne. Az, hogy elménk döntése mennyire egyértelmű, illetve mennyire elkötelezett e döntés mellett, határozza meg a motivációnk szintjét. Ha biztosak vagyunk döntésünkben, és eltökéltek, magas szintű motiváltságot érzünk. Ha döntésünk homályos, és nem érzünk iránta elkötelezettséget, motivációnk szintje alacsony lesz. Ebből a folyamatból egyszerű tétel következik: a motiváció a döntésen alapszik.

Elménk választ egy okot a cselekvésre, és attól függően, mennyire elkötelezett a választása mellett, motiváltak vagy alulmotiváltak leszünk. Ebben az igazságban rejlik a legnagyobb személyes erőnk: képesek vagyunk átvenni az irányítást az ösztöneink felett, és olyan döntések és elköteleződések felé irányítani az elménket, amelyek minket szolgálnak. Egyszóval megválaszthatjuk célunkat és annak indítékait, és ha folyamatosan erre a célra összpontosítunk, felkelti bennünk a vágyat a cselekvésre, amit energiaként tapasztalunk meg – belső motiváló erőként.

A nagy művészek, vezetők és újítók értelmi képességeik teljes erejét használják, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból, és a legtöbb jót tegyék. A számukra fontos irányelveket és értékeket stratégiai megfontolás alá veszik, minden nagy döntésnél mérlegelik, mi nyújtja nekik a legnagyobb fokú lelkesedést és elégedettséget. Az élet nyújtotta lehetőségek bőséges tárházából csak azt választják ki, ami megfelel a természetüknek és annak a szándékuknak, hogy szabadok legyenek, és szolgálják az emberiséget. Határozottan törekszenek a legnagyszerűbb tulajdonságaik előhívására és alsóbbrendű ösztöneik leigázására.

A motivált emberek nem szerencsések, hanem tudatosak. Úgy döntöttek, hogy értelmesebb módon használják az elméjüket, hogy lendületesebbé tegyék és magasabb szintre emeljék az életüket. Ezért tudnak többet elérni és több tiszteletet kivívni. Aki uralkodik a gondolatain és az érzelmein, annak különleges ereje van, és nagy lesz a jutalma. De aki nem uralkodik a saját elméjén, elveszik a kiszámíthatatlan és sokszor nemkívánatos gondolatok és ösztönök forgatagában.

Ha megértjük, hogy gondolatainkat és érzelmeinket megválaszthatjuk, akkor végre rájövünk, hogy tévedünk, amikor azt mondjuk: „Nem érzem magam boldognak” vagy „Szomorú vagyok, és semmit sem tehetek ellene”. Mivel van választásunk, hogyan érezzünk bármelyik helyzetben, ezért a pontosabb megfogalmazás így hangzik: „Most nem használom az elmémet arra, hogy boldognak érezzem magam”, vagy „Úgy döntöttem, hogy most egy ideig szomorú dolgokra fogok összpontosítani, és ez okozza a bánatomat”.

Senki sem lesz egyik napról a másikra motiváltabb, mint ahogy nem lesz hirtelen és minden ok nélkül boldog sem. A boldogság gondolkodás eredménye, nem az ösztönöké. Elménk érvelésén múlik, hogy amit egy adott pillanatban tapasztalunk, az kellemes, pozitív és értékes-e. A tartósan boldog állapot hosszan tartó intellektuális csúcsteljesítmény, amely pozitív emlékekből és döntésekből ered, nem átmeneti testi élvezetből. Az érettség egy bizonyos fokán rájövünk, hogy a motiváció nem a véletlen műve, és nem is annyira egy érzés, mint tudatos elköteleződés egy cél érdekében.

Tehát ha nagyobb motivációra vágyunk, egyértelműbb döntéseket kell hoznunk, és mélyebben el kell köteleződnünk irántuk. Ilyen egyszerű lenne? Csak annyit kell tennünk, hogy világos döntéseket hozunk, mélyen elköteleződünk a megvalósításuk iránt, és máris motiváltak leszünk? Egy bizonyos fokig így van. De ehhez meg kell értenünk ennek az erőfeszítésnek minden árnyalatát. Van egy folyamat, amelyet ha végigkövetünk, tudatosabban aktiválhatjuk és erősíthetjük a motivációnkat. Ha ezt a folyamatot elsajátítjuk, szert teszünk azokra az intellektuális és érzelmi képességekre, amelyekkel akkor hozhatjuk működésbe a motivációnkat, amikor csak szeretnénk.

A motiváció felébresztése

©

Pszichológiai szempontból a motivációt az ambíció és az elvárás keltette energia indítja be. Az ambíció az a döntésünk, hogy többek akarunk lenni, többet akarunk tenni az életben. Jobb munkát szeretnénk? Szebb otthont? Formásabb testet? Ilyen és ehhez hasonló vágyaktól megemelkedik az energiaszintünk, és minél erősebb a vágy, annál erősebb kezdeti motivációt érzünk.

Van még valami. Sokan szeretnének valami többet elérni – az ambíciójuk él és virul –, mégsem érzik magukat motiváltnak. Miért?

Mert annak ellenére, hogy többet remélnek, nem igazán hisznek benne, hogy valóra válhat. Hiányzik belőlük az elvárás – az a döntés, hogy elhiggyék, az álmaik elérhetők, és ők maguk érhetik el. Képzeljük el a leendő vállalkozót, aki céget akar alapítani, de sosem hagyja ott a munkahelyét, mert nem hisz benne, hogy egyedül is meg tudja csinálni. Ezek az emberek megtanulják az élet kemény igazságát: a vágy nem ér semmit, ha nem hiszünk magunkban.

Tehát a döntő különbség a puszta remény és a motiváció között: az elvárás. Ha reménykedünk, de nem vagyunk motiváltak, még egy kis hitet kell kevernünk a varázsitalba. Azt kell mondanunk magunknak: „Tudom, hogy az álmom mindenképpen valóra válik, mert hiszek magamban, hogy képes vagyok tanulni és fejlődni, és apránként elérem, amit akarok.” Ezekkel az elvárásokkal az elménk elkezd olyan gondolatokat és viselkedést kialakítani, ami ahhoz kell, hogy az ambícióinkat megvalósítsuk.

Koncentráljunk arra, hogy elképzeljük, hogyan válnak valóra az álmaink, és hogyan érjük el őket. Üljünk le ma este, és gondoljuk át, mi hozhatna még örömet és elégedettséget az életünkbe. Vezessünk róla naplót, és álmodjunk! Képzeljük el magunkat, ahogy merészen, lelkesen és elszántan nagyszerű dolgokat teszünk. Ez a vizualizáció és a belsővé tétel – amelynek során elvárásunkat mélyen beleszőjük a pszichénkbe és létezésünk szövetébe. Ez motivációnk felébresztésének folyamata.

A fenti cikk Brendon Burchard teljesítménycoach A motiváció kiáltványa című könyvének szerkesztett kivonata.

Valóban mi irányítjuk az életünket? Mi akadályoz meg abban, hogy elérjük a céljainkat? Hogyan lehetnénk motiváltabbak? Burchard kilenc pontba szedett kiáltványával legyőzhetjük az önmagunkkal szembeni bizonytalanságainkat, kizárhatjuk a figyelmünket elterelő tényezőket, és elindulhatunk álmaink megvalósítása felé. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Adatok, hazugságok és a koronavírus

Egy olyan krízishelyzetben, mint amit a koronavírus teremtett, a tisztességes szándékkal összegyűjtött és elemzett adatok fontossága felbecsülhetetlen - idézi Tim Harford újságíró gondolatait az Urbanlegends.hu oldal.

HVG Könyvek HVG Könyvek

Mit tegyünk, ha félünk a változástól?

Kiszámíthatatlan világunkban érdemes megtanulni együtt élni félelmeinkkel. Ezt a leghatékonyabban úgy tehetjük, ha olyan erőforrásként tekintünk rá, amivel közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez.

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

150 ezer forintra is büntethetik, ha megszegi a hatósági házi karantén szabályait

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés

A NASA két nagy bejelentést is tett a Holdról, az egyikkel végre tisztázódik egy fontos kérdés

Szinte még el sem kezdődött, már véget is ért a tűzszünet Hegyi-Karabahban

Szinte még el sem kezdődött, már véget is ért a tűzszünet Hegyi-Karabahban