szerző:
Műértő

A Salzburgi Ünnepi Játékok alatt, augusztus 11. és 19. között rendezték meg a barokk hercegérseki palota körbezárt szabad terén, klimatizált óriásponyva alatt a húsvéti fesztivál „sűrített” nyári kiadását. A tavaszi változat már négy évtizedes, a törzsgárdája 40 osztrák, német és svájci galériásból áll, míg a nyári „kistestvér” idén lett négyéves, és az élvonalból csupán tucatnyi műkereskedő fért be az eladói keretbe. A kínálat viszont a megszokott széles skálán szóródott térben, időben és árban egyaránt.

Konstanzi mester: Szent Erzsébet, Magdolna és Afra, 1470 körül
©

Bécsből a Christoph Bacher Archäologie/Ancient Art standján ógörög bronzsisakot kínáltak 38 ezer euróért, amely i. e. 500-tól Nagy Sándor uralkodásáig volt elterjedt. A Római Birodalom kései korszakából, i. sz. 50 tájáról származik az a markáns, szemcsés fehér márványból faragott férfifej, amely egy prominens polgár életnagyságúnál is nagyobb szobormásának része lehetett, s amelyet most 68 ezer euróért lehetett megvásárolni.

Az eferdingi Runge Kunsthandel két büszkesége a XIII. századi magyar királylányhoz, Szent Erzsébethez kötődött. Egy 1470 táján készült konstanzi predella (oltáraljazat) gótikus, fenyőfára festett hármas portréján Erzsébet – alamizsnaosztásaira utalva – maroknyi fakanalat tart jobbjában, mellette Szent Magdolna és Szent Afra. A gótikus ábrázoláson a Türingiába férjhez adott Árpád-házi hercegnő piros galléros ruhát, fehér főkötőt és zöld köpenyt visel arany háttér előtt. A 39,5×62 cm-es oltárkép 28 ezer euróért várta vevőjét. 1490 körül faragta hársfából a passaui „Schongauer-oltárka mestere” Erzsébet egész alakos színes körszobrát (magassága 122 cm), amelynek ára viszont már 85 ezer euróra rúgott.

Karel Appel: Megkövesedett erdő, 1991
©

Az ortodox ikonokra specializálódott müncheni Stefan Benske galériája egy, a XVI. század elejéről származó, velencei vagy krétai eredetű, 26×31 cm-es Istenanya-ábrázolást kínált 22 ezer euróért.

Tárgyaiban a végleteket társítja a bécsi Lilly’s Contemporary Art Exclusive Antiques. A részben a XIX. századi bécsi órásmesterség remekeire specializálódott kereskedés ezúttal egy Fregatte elnevezésű, papírmaséból és farostból készült 60,5 cm magas szobor-órát árult 28 ezer euróért: a központi árbócra szerelt óramű harangjátéka negyedóránként egy közismert melódiát játszik. Az alig fél évtizede elhunyt osztrák kortárs Markus Prachensky Korsika Bepop (2008) című monumentális, 190×140 cm-es, akril-lenvászon gesztusfestményéért szintén 28 ezer eurót vártak.

Bécsi mester: Fregatta, XIX. század eleje
©

Ugyancsak az osztrák császárvárosból érkezett az akadémikus stílustól a klasszikus avantgárdig a piktúra széles palettáját felvonultató Kolhammer & Mahringer Fine Arts. A Ringstrasse egykori „festőfejedelme”, Hans Makart Puttók hegyi pataknál (1870–1871) című olaj-falemez kompozíciója már 38 ezer euróért megszerezhető volt náluk, akár a dalmáciai Leontine von Littrow Terasz Brsec felett című, olajjal kartonra felvitt, impresszionista tengerparti panorámája a múlt század fordulójáról. A CoBrA csoport néhai alapító tagjának, a svájci Karel Appeltnek, aki korábban a salzburgi nagy fesztiválszínház Varázsfuvola-előadásához tervezett díszletet, Megkövült erdő (1961) című vegyes technikájú kartonját 80 ezer euróra tartották.

Wagner István

Megjelent a Műértő 2018 szeptemberi számában

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan az európai szocialisták listavezetője

Megvan az európai szocialisták listavezetője

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Jönnek a rabszolgatörvény miatti útelzárások

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret