szerző:
hvg.hu

A fürdőszoba felújítása még alapesetben is egy kisebb vagyon, nem beszélve a dekoratív megoldásokról. Ez utóbbiakat mégis könnyedén becsempészhetjük e kis helyiségbe. Összegyűjtöttük a látványos, ám anyagilag korántsem megterhelő ötleteket.

Teljes fürdőszoba-felújításnál mindenképpen érdemes fontolóra venni az üvegtégla felhasználását: a beépítést ilyenkor normál óradíjban megúszhatjuk, így csupán párezer forintos pluszköltséggel kell számolnunk. Az alapanyag sem kerül sokba: a téglák darabja 6-700 forintért beszerezhető, és már néhány darab is csodákra képes – mondja Béli Edit, lakberendező. Érdemes figyelni az áruházak akcióit is: gyakran darabonként 2-300 forintot spórolhatunk. A téglák kiválasztásnál érdemes arra figyeli, hogy a méret illeszkedjen a burkolólapok méretéhez, a szín pedig az érintett helyiségek hangulatához. Ez utóbbival érdemes óvatosan bánni: ha megunjuk az árnyalatot, igencsak nehéz komolyabb rombolás nélkül megszabadulni tőle – figyelmeztet a szakember.

Szabadon választott

Magát a téglát elhelyezhetjük néhány sorban a fürdőszobaajtó fölé, vagy a padlóig tartó egysoros oszlopot is kialakíthatunk belőle. Ha a költségvetés megengedi, egész falakat is készíthetünk belőlük, de néhány elszórt példány is megteszi. Tartófalakat nem szerencsés bolygatni, a válaszfalak viszont kitűnőek erre a célra. Az egyedüli kivétel a panellakások válaszfala, amelyet jelentősen gyengíthet, ha lyukat fúrnak bele.

Üvegtéglát kész fürdőszobába is be lehet helyezni, bár ez a helyreállítási munkák miatt látszólag időigényesebb. A költség ebben az esetben sem jelentős: a normál téglafalat flex-szel pillanatok alatt kivágják, a teljes munka pedig egyetlen nap alatt tokkal vonóval együtt elkészül. Ha ügyes a szakember, szinte rombolás sincs, bár porra és zajra mindenképpen számítani kell. Ha helyükre kerültek a fényáteresztő elemek, a széleket célszerű takaróléccel, vagy műanyagból, esetleg fémből készült élvédővel lezárni, akárcsak a normál burkolat esetében.

Fillérekből mozaik

Az apró mozaikcsempék 10-30 ezer forinttól induló négyzetméterára első ránézésre sokkoló. Ha viszont nem burkolóanyagnak, hanem dekorációs célra vesszük, elegendő belőle egyetlen doboz: ez általában egy négyzetméternyi mozaikot tartalmaz. Ha figyelembe vesszük, hogy a készen kapható díszítőcsíkok, bordűrök darabja 400-800 forint körül mozog, egy-egy díszcsempéért pedig 3-4 ezer forintot is elkérhetnek, egyértelműen a mozaikkal járunk jobban.

A kis négyzeteket hálóra rögzítik, és olyan formát vághatunk ki belőlük, amilyet csak akarunk: gyakran néhány függőlegesen, vagy vízszintesen elhelyezett kis csík is elegendő a megfelelő hatáshoz. A bordűrrel és a díszítőelemekkel szemben nagy előnyük, hogy alkalmazásukkor nem kell a burkolati kiosztást figyelembe venni: a csempét vagy burkolólapot egyszerűen meg lehet vágni, a hiányzó rész helyét pedig mozaikcsíkkal kitölteni. Ez a megoldás kissé megnöveli a burkolási időt, viszont a díszcsempéken megspórolt összegből munkadíjra is telik.

Ha az apró csempék mellett döntünk, célszerű előkapni egy négyzethálós papírt, és a méreteket figyelembe véve vázlatot készíteni: így kiszámolhatjuk a költségeket, és a burkoló is könnyebben dolgozik.

Variációk fugára

A színezett fugák használata sem növeli a költségeket: azonos minőségi kategórián belül a pasztellszíneket a fehérrel egy árban mérik, és az erőteljesebb színek sem kerülnek sokkal többe. Egy egész fürdőszobához elegendő ötkilós zsák esetében a különbség mindössze 4-500 forint. A színekkel elérhető hatás ennél lényegesen többet ér: a csempe színével harmonizáló fugával egységet teremthetünk, a tőle erőteljesen elütő színekkel pedig kihangsúlyozhatjuk a rasztereket. Sok burkoló lebeszél a kuncsaftokat a fehér fugáról, mert könnyen piszkolódik.

Formás radiátorok

Az ízléses radiátor sem feltétlenül drága. Ha nincsenek extra igényeink, már 10-20 ezer forintért is lecserélhetjük a régi monstrumot formatervezett, törülközőszárítós példányra: a nagy áruházak ugyanis ennyiért kínálják az alapmodelleket. Jó pénzért persze violinkulcs-formájút is rendelhetünk a gyártóktól. Az ilyen típusú fűtőtestet nem muszáj lapjával a falra szerelni: ha például a WC-kagyló mellé helyezzük, egyben térelválasztóként is szolgál. Érdemes mellé elektromos csatlakozóhelyet is telepíteni, hogy fűtési szezonon kívül is alkalmazható legyen. Ha valahol hagyományos gáz-, netán központi fűtés van, egyébként is csak elektromos úton működtethetőek.

Praktikus falak

A térelválasztóként elhelyezett, különböző magasságú, ún. parapet falak szintén praktikusak: szépen tagolják a teret, elrejtik az elrejtendőt, ráadásul pakolni is lehet rájuk. Ha a fürdőkád mögé, annak szintjéig falat építünk, máris van helye a piperecikkeknek, sőt, ide még polcot is helyezhetünk. Kerülhet ilyen fal derékmagasságig a mosógép mellé, vagy pengefalszerűen a WC-csésze mellé is. Mindez magasságtól függően néhány óra alatt elkészül, az összköltség pedig csak a felhasznált kisméretű falazótéglák, valamint 2-3 négyzetméternyi burkolóanyag költségével növekszik. Ilyen falakat utólag is építhetünk: létezik impregnált felületű gipszkarton, melyet burkolni is lehet. Hétszáz forint körüli négyzetméterárért már vehetünk is ilyet, és téglánál tisztábban, gyorsabban dolgozhatunk vele.

Kabin helyett

Ha nem akarunk vagyont költeni egy valóban igényes zuhanykabinra, megúszhatjuk egy ajtóval is: elég a sarok mellé egy falat húzni, elé pedig egy kis szegélyt építeni. Ilyenkor csak az ajtót kell megvenni, és azt két zsanérral rögzíteni. Ez a megoldás nemcsak olcsóbb, hanem tartósabb is. A kész kabinon megspórolt összegből ráadásul ízlésünk szerint burkolhatjuk a kialakított felületet.

A kabin vagy az ajtó készülhet olyan anyagból is, melyen nem tapad meg a vízkő. Ez igencsak drága megoldás, viszont könnyedén kiválthatjuk: ezer forint körüli összegért már vehetünk olyan speciális folyadékot, mellyel elegendő 2-3 havonta áttörölni az üvegfelületet, hogy taszítsa a vizet.

Régiből újat

Bontási munkák nélkül, minimális összegből is újjá varázsolhatunk mindent: a fürdőkádat például már 12-15 ezer forintért is fel lehet újíttatni. A módszer akril és zománc felületek esetén egyaránt alkalmazható, a megfiatalodott szaniterek pedig bármilyen színben pompázhatnak. A piszkos hatású régi fúgák is fölfrissíthetők a csempe károsítása nélkül: tisztító folyadékok vagy sprayk alkalmazásával négyzetméterenként 2-400 forintért tehetünk szert újnak tűnő raszterekre.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Tippek és trükkök

Beépített hibák: mire figyeljünk lakásvétel előtt?

Előfordulhat, hogy álmaink lakása nem annyira tökéletes, ahogy azt elsőre gondoltuk: vizesednek a falak, rossz a kémény, szuvasodnak a gerendák. Utólagos perek helyett nem árt előzetesen alaposan körülnézni. Megmutatjuk, mire szenteljünk különös figyelmet.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mihez kell építési engedély?

Ha engedély nélkül építkezünk, könnyen pluszköltségbe verhetjük magunkat. Nem árt tehát tudni, mit végezhetünk önhatalmúlag, és mihez kell a hatóság engedélye. Utánajártunk mely esetekben szabható ki bírság.

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Korszakokat összekötő kapcsolódásokat tár fel a Modem nagy fotókiállítása

Duma Aktuál: Minden idők legnyomorultabb szexbotránya

Duma Aktuál: Minden idők legnyomorultabb szexbotránya

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann

Mérgező szójapelyhet vont ki a forgalomból a Rossmann

Elhunyt Takács Ildikó reklámszakember

Elhunyt Takács Ildikó reklámszakember