szerző:
MTI

A lakásvásárlási várakozások szinte változatlanok voltak a lakosság körében az első fél év végén. Az Ecostat konjunktúra jelentése kismértékű javulásról, míg a GKI-é enyhe csökkenésről számolt be.

Az Ecostat Ingatlanbarométerének lakossági ingatlan konjunktúra indexe 53,5 százalékot mutatott június végén. Ez 0,2 százalékkal több a március végihez képest (a csúcs 2001 nyarán volt közel 70 százalékkal). Belyó Pál igazgató hangsúlyozta, hogy a növekedés annak ellenére következett be, hogy a megkérdezettek ismerték a megszorító intézkedéseket.

A GKI-AL Holding lakáspiaci indexe -50 ponton állt június végén. Ez csak 1 ponttal rosszabb az áprilisi indexnél, viszont 21 ponttal jobb, mint volt 2005. júliusában. Tendenciájában tehát ennél a felmérésnél is optimistának tűnik a lakosság.

A GKI-nál a fél év végén a lakosság 18 százaléka jelezte azt, hogy hitelt kíván felvenni (az év elején 19 százalék volt az arányuk). A felvenni szándékozott hitel 77 százaléka kötődik valamilyen lakáscélhoz. (Megjegyezzük, hogy a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda Lakáshitel Monitora hónapról hónapra erős lakáshitel növekedést regisztrált június végéig.)

A GKI rákérdezett arra is, hogy a kormány megszorító intézkedései miként hatnak a lakáspiacra. Az idénre szóló kedvezőtlen hatást a megkérdezettek 61 százaléka, míg a jövő évre szólót 58 százaléka valószínűsítette. A nagyon kedvezőtlen megítélést 19, illetve 16 százalékuk mondta magáénak. Itt viszont azt kell megjegyezni, hogy a fejlesztők és forgalmazók csak a fővárosban 6-8 ezer eladatlan lakást valószínűsítenek, míg az Otthon Centrum 2 ezerre teszi az eladatlan lakások számát. A nagy különbség oka az, hogy legtöbben az engedéllyel rendelkező projektek lakásait is eladatlannak tartják, míg reálisan a kész lakások tartoznak csak ebbe a körbe. Vagyis ugyanarról nem nehéz eléggé elütő véleményt mondani.

Az új lakásoknál a GKI legfeljebb 4 százalékos áremelkedést valószínűsít a következő 12 hónapra. Pest megye drágul leginkább (4 százalék), ezt követi Budapest (3 százalék), majd Kelet- Magyarország (1,5 százalék) és Nyugat-Magyarország (0 százalék) következik. A használt lakások piacán a fővárosban 0,8 százalékos drágulás, mindenütt máshol pedig áresés várható. Legjobban Pest megyében csökkennek a lakásárak, mégpedig 8 százalékkal.

Az Ecostat fél évre valószínűsíti előre az árakat. Az új lakásoknál 6 százalékos áremelkedés várható, de a rossz helyre épített új lakásoknál az eladó és a vevő alkuja szabja majd meg az árat, vagyis csökkenés is elképzelhető. A használt lakásoknál pedig egyértelműen a csökkenés dominál, leszámítva a nagyobb városok központjaiban lévő lakásokat.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: új, használt vagy építkezés?

Óriási a kínálat, ezért nehéz dönteni: az új és használt lakás vagy ház megvételének, valamint az építkezésnek is számos előnye van, ha ingatlan megszerzését fontolgatjuk. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot a keresés irányának megszabásához.

hvg.hu Gazdaság

Lakásvásárlás: szemezgessen a legdrágábbakból

Az önálló ház kategóriában a használt ingatlanok drágábbak, egyes régi társasházi lakások ára pedig megközelíti a luxusvillák árait. A panel nem sorolható a luxusingatlanok közé, ennek ellenére itt is találunk meglepően magas árakat - áll az egyik hazai ingatlanforgalmazó elemzésében.

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Az Európai Bizottság szerint túl kockázatos módszer, ezért betiltanák az arcfelismerést egy időre

Ködös, párás időnk lesz

Ködös, párás időnk lesz

Azt mondják, ilyen Magyarország valódi arca

Azt mondják, ilyen Magyarország valódi arca

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Krómba mártott amerikai csőrös kamionok – megnéztük, milyenek belül

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága

Hat négyzetméteren múlik a lakásvásárlók boldogsága