szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ne legyen szitokszó az, hogy „ingatlanközvetítő”: ezt a nem lebecsülendő célt tűzték ki maguk elé egy új szakmai kezdeményezés, az Ingatlan Charta elindítói.

Az ingatlanszakmát teljes egészében átfogó kamara a mai napig nem jött létre, ahogy a szakma célkitűzéseit, érdekeit sem fogalmazták még meg egyöntetűen a különböző tömörülések. Ezt a hiányt pótolandó hívták életre az Ingatlan Chartát, amelyet eddig mintegy kétszázan írtak alá. Igaz, e szám sokszorosa dolgozik ma Magyarországon az ingatlanszakmában. 

A charta alulról jövő kezdeményezés, amelyet az hívott életre, hogy a ingatlanszakmára eddig gyakran olyanok akarták ráerőltetni elképzeléseiket, akik a gyakorlati munkával köszönőviszonyban sem voltak − mondja Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke. A szakember véleménye szerint az is problémát okoz, hogy eddig egy-egy rendelet vagy szabályozás létrehozásához, hatálybaléptetéséhez különböző érdekek fűződtek.

Kamara híján
Békési Béla szerint részben azért sincs a mai napig ingatlankamara, mert a különböző ingatlanos szakmai szervezetek vezetősége nagyobb létszámú, mint amit egy kamara vezetése fel bírna szipkázni. Azért nincs tehát egyetértés, mert a kamarában kevés lenne a „pozíció”. A charta ezért azon is dolgozik, hogy megkeresse azokat a dolgokat, amelyek összeköthetik a szakmabelieket. Magát a chartát a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének (MIÉSZ) tagjai hozták létre − ez a tömörülés az egyetlen olyan ingatlanos szervezet Magyarországon, amely egyéni tagokból áll, és amelynek valamennyi tagja ellenőrizhetően, hivatalosan regisztrált ingatlanos szakember, megfelelő végzettséggel − magyarázza Békési Béla, akitől azt is megtudtuk, hogy a becslések szerint ma Magyarországon az ingatlanosoknak csak mintegy fele dolgozik hivatalosan.

Mit akarnak?
A chartát elindító MIÉSZ tagjai ezért egytől egyig olyan gyakorlati szakemberek, akik saját bőrükön érzik, hogy nem működik jól a jelenlegi szabályozás, hiányzik a gyakorlati tapasztalatok eljuttatatása a megfelelő fórumokra. A charta ennek fényében hozta nyilvánosságra tíz pontját, amelynek kidolgozásán a tagság majd fél évig dolgozott. Jelentősebb célkitűzéseik között a szakmai bizonyítványok elfogadása és alkalmazása, a törvénymódosítások szakmai vitára bocsátása, és az ingatlanmaffia, az ingatlanokkal kapcsolatos csalások elleni harc szerepel. Elsődleges céljuk az ingatlanszakma hosszú távú szakmai tervének meghatározása. Célkitűzésük az is, hogy a charta által kezdeményezett megtisztulás révén a közgondolkodásban ne legyen szitokszó az „ingatlanközvetítő” kifejezés.

Marhaságnak nevezte az önkormányzati bérlakások megvásárlásáról szóló fideszes törvényjavaslatot egy fideszes polgármester

Marhaságnak nevezte az önkormányzati bérlakások megvásárlásáról szóló fideszes törvényjavaslatot egy fideszes polgármester

Élesben Márki-Zay Péterrel: A Fidesznél még az ellenzéki kartellek is jobbak

Élesben Márki-Zay Péterrel: A Fidesznél még az ellenzéki kartellek is jobbak

Széttépett egy róka négy kengurut a stralsundi állatkertben

Széttépett egy róka négy kengurut a stralsundi állatkertben