Jövőre elkezdik a Zeneakadémia épületének rekonstrukcióját. Jelenleg a Liszt Ferenc téri, a Wesselényi utcai és a Nagymező utcai épület felújításának építési engedélyezése zajlik.

Közel 10 milliárd forint európai uniós forrást és ehhez igazodó mértékű költségvetési támogatási önrészt ítélt meg a Zeneakadémia épületének régóta esedékes rekonstrukciójára a kormány, miután 2007. júliusi döntése értelmében a 101 éves épület felújítására benyújtott projektjavaslatot elfogadta. A döntés a részletes műszaki és gazdasági hatástanulmányok elfogadását követően, a támogatási szerződés aláírásával válik véglegessé, ekkor kezdődhet meg a projekt megvalósítása.

A rekonstrukció előkészítése az előzetes terveknek megfelelően halad: ezekben a napokban zajlik a projektben érintett Liszt Ferenc téri központi épület, a Wesselényi utcai kiegészítő oktatási épület, valamint a Nagymező utcai konzervatóriumi épület építési engedélyezése.

A Zeneakadémia „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű, kiemelt projektként megvalósuló infrastruktúra-fejlesztési projektjének ütemtervét az intézmény 2007 novemberében hozta nyilvánosságra. A projektjavaslatban foglaltak szerint a szakmai és fejlesztési elképzelések megvalósításához a központi épület rekonstrukciója mellett új épület bevonása válik szükségessé. Ennek érdekében a rekonstrukció első lépéseként a Wesselényi utcai kiegészítő épület átalakítása és korszerűsítése zajlik, illetve ezzel párhuzamosan kerül sor a Bartók Konzervatórium épületének korszerűsítésére. A folyamat lezárásaként zajlanak majd a Liszt Ferenc téri központi épület rekonstrukciós és korszerűsítési munkálatai, így 2011-re már megújult épület várja a zenekedvelő közönséget, valamint az egyetem hallgatóit, oktatóit.

Közbeszerzés döntött

Az uniós finanszírozásból adódó speciális jogszabályi előírásoknak megfelelően lebonyolított közbeszerzési eljárás eredményeként a nyertes tervezőkkel a szerződéskötésekre 2007. december végén, illetve 2008. január elején került sor. A Liszt Ferenc téri központi épület, a Zeneakadémia épületének rekonstrukciójához szükséges generál tervezési feladatokat a 2003-as tervpályázatot követően lefolytatott közbeszerzési ajánlatok alapján az MNDP Építőművészeti Kft. végzi, építész vezető tervezők: Magyari Éva, Pazár Béla és Potzner Ferenc. A közbeszerzési eljárás során a Wesselényi utca 52. sz. alatti kiegészítő oktatási épület és a Nagymező utca 1. sz. alatti konzervatóriumi épület generál tervezési feladatait pedig a Mányi Építész Stúdió Kft. nyerte el, melynek építész vezető tervezője Mányi István.

Építési engedélyek április végén

Az építési engedélyezési tervdokumentációkat az illetékes tervzsűrik kimagasló színvonalú munkának ismerték el, azokra alapozva az építési engedélyek kiadását az eljáró építésügyi hatóságnak javasolták.

Az építési engedélyek várhatóan már április végére rendelkezésre állhatnak, így a korábbiakban kitűzött ütemtervben foglalt határidők tarthatók.

A tervek szerint a Wesselényi utcai épület felújítása 2008-ban, a Nagymező utcai Konzervatórium épületének felújítása 2008-ban, míg a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciója 2009 őszén kezdődhet el.

Rudolf Péter: A színház nem a fertő melegágya

Rudolf Péter: A színház nem a fertő melegágya

Új főszerkesztője lett az Indexnek

Új főszerkesztője lett az Indexnek

Négy és fél év alatt harmadszor választanak ma a britek

Négy és fél év alatt harmadszor választanak ma a britek

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

EP: Veszélyes útra lépett a magyar kormány Kovács Zoltán Twitter-posztjaival

Girl power kis feketében: a legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban

Girl power kis feketében: a legfontosabb minisztériumok élére kerültek nők Finnországban