szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az örökhagyó halálával a hagyaték egésze száll át az...

Az örökhagyó halálával a hagyaték egésze száll át az örökösre. Ez magyarul azt jelenti, hogy az örökségben levő követelések és tartozások együttesen, a halál időpontjától kezdődően a törvényes örököst illetik meg és terhelik. Az ingatlan eladása esetében a jogerős hagyatékátadó végzéssel az édesanyja által aláírt szerződésbe mint jogutód lépett be. Ilyen esetekben nincs szükség az adásvételi szerződés módosítására sem, a földhivatalhoz becsatolásra kerül a halotti anyakönyvi kivonat illetve a hagyatékátadó végzés, és a bejegyzési engedélyt már az örökös írja alá. Ez azonban nem jelenti azt, hogy „az ingatlan egy pillanatig sem volt az Öné”, jogi értelemben az ingatlan tulajdonjoga az örökléssel átszállt Önre és azzal a továbbiakban, az örökhagyó által megkötött szerződés alapján már tulajdonosként Ön rendelkezett (lásd: vételár átvétele, bejegyzési engedély aláírása). 

Tehát a válaszom az első kérdésére: az örökség tárgya az ingatlan, nem pedig a készpénz.. Az édesanyja által megvásárolt ingatlan esetében - mivel az ügylet jogi értelemben nem osztható -, a teljes ingatlant kell figyelembe vennünk. Itt vevői oldalon történt jogutódlás és az ingatlannal együtt az édesanyja vállalt szerződéses kötelezettségek szálltak át Önre az örökléssel. Mivel azonban ez esetben fizetési kötelezettsége (hagyatékot terhelő tartozása) keletkezett, ezt a körülményt a hagyaték tiszta értékének (illetékalap) megállapítása során mint a megszerzett vagyon forgalmi értékét  csökkentő tételt kell figyelembe venni.     


Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
 
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
  
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

A divat ára: teszteltük az új BMW X4-et

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni

Videó: A hentessegéd a futószalagra vizelt, 23 tonna sertéshúst kellett megsemmisíteni