szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Hiába keressük a közép-európai térséget, Lengyelország és Csehország már nyugatinak számít, Magyarország és Szlovákia...

Hiába keressük a közép-európai térséget, Lengyelország és Csehország már nyugatinak számít, Magyarország és Szlovákia félúton van oda, a bolgárok, románok, nem beszélve az ukránokról és az oroszokról viszont keleten maradtak. Tim O’Sullivan befektetési főszakértő mondta ezt a CB Richard Ellis (CBRE) mai budapesti fórumán.

A nemzetközi ingatlantanácsadó több befektető gurut hívott a Duna parti kávézóba, akik persze nem mindenben értettek egyet Sullivannal és egymással is vitatkoztak, de abban azért megegyeztek: egész más a helyzet, mint 3-4 éve, térségünk piacai sokkal érettebbek lettek és megint van remény.

Miért ez az optimizmus? Azért – s ezt egy másik fő elemző, Borbély Gábor, szintén a CBRE-től mondta -, mert a befektetők elismerően szóltak az eddigi magyar kiigazító intézkedésekről. Van ugyan kockázat, hiszen nem ismerjük az új kormány konkrét terveit és a befektetők továbbra is a jól kihasznált irodaházakat és plazákat keresik, de már sokkal jobban állunk, mint Görögország vagy Portugália.

Sullivan azt mondta: a bankok sokkal óvatosabbak, de nem túlságosan óvatosak, alaposabban megvizsgálják a projekteket, pontosítják az értékeléseket, egyszóval csökkentik a kockázatot. Egy osztrák elemző azt is elárulta, hogy a budai Allee bevásárlóközpont felét 7,5 százalékos hozammal vette meg az Allianz. Eddig ez a mutató titkos volt. Ez az érték egyébként csökkenő hozamtrendet jelez, vagyis növekszik a magyar üzleti ingatlanok értéke, mivel már kisebb a kockázattal alátámasztott elvárt hozam.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Hétszeresére nőtt tavalyhoz képest az államháztartás hiánya szeptemberben

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Lövöldözés volt Nigériában, húsz ember is meghalhatott

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben