szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az...

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az ingatlangazdaságban érintett vállalatok. A tönkrement infrastruktúrát azonnal pótolni kell, hidakat, utakat, új középületeket kell építeni. Több tucat ipari ingatlan teljesen használhatatlanná vált, ezeket is újjá kell építeni.

©

A lakókörnyezetet több megyében is meg kell újítani illetve házak ezreit kell felhúzni. Szükség lesz új üzletközpontokra, kórházakra, több irodaház is elpusztult, mások megrongálódtak. Felújítási munkára is számíthat az építőipar, hiszen a kisebb hibákat ki kell javítani, másutt statikai feladatok vannak.

©

Az Építésügyi és Gazdasági Kutató Intézet januári előrejelzése szerint az ágazat éppen hogy csak maga mögött hagyta a mélypontot, idén már 2,8 százalékos növekedést vártak akkor a szakemberek. Ez most biztos megugrik a nagy megrendelések miatt.

©

Tavaly év végén azt jósolták, hogy a közcélú építési munkákban 4,9 százalékos visszaesés lesz, de ez biztos pozitívra vált, hiszen éppen a középületek és infrastruktúra újjáépítése dobja meg majd a számokat. A magánlakás építés idén várhatóan 6,3 százalékkal, az üzleti ingatlanoké pedig 9,5 százalékkal emelkedhet.

©

Az irodapiac a mélypont közelében van Japánban, vannak új fejlesztések, de jóval kevesebb, mint 2007-2008-ban. A CBRE nemzetközi ingatlan ügynökség március elején kiadott összefoglalója szerint a legfőbb piacnak számító Tokióban az üresedési ráta már 5 százalék alá esett az előző évi 5,6 százalékról. A Jones Lang LaSalle arra számít, hogy idén 3,5 milliárd dollár értékben cserélnek gazdát különféle hotelek.

©

Az üzlethelyiségek jó kihasználtsággal, emelkedő bérleti díjak mellett adhatók bérbe. A tokiói Ginza üzleteinek bérleti díja a 2009-es ötödik helyről már a harmadikra ugrott tavaly év végén a Cushman&Wakefield globális ingatlan tanácsadó legutóbbi jelentése szerint.      

Kedd este a hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. Az új rengés központja Sidzuoka prefektúrába esik.

Tokióban is kilengtek a magas házak
©

A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. A földmozgás miatt a 120 kilométerre lévő Tokióban is kilengtek a magas épületek, de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. A prefektúrában lévő két atomerőmű gyakorlatilag sértetlen maradt, és működik, akárcsak Sidzuoka város repülőtere. Háromperces eltéréssel Tokiótól 325 kilométerre északkeletre is volt egy 6,2 fokozatú utórengés.

    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!