szerző:
hvg.hu

Teljességgel illogikus folyamatok folynak a "romágazatban", az építőiparban, ahol sokévi "lopás, csalás, hazudás" is csak arra volt elég, hogy tönkremenjen. Az ágazatot eluralta a gátlástalanság és a totális reménytelenség, a cégek mellett komplett magánvagyonok foszlottak semmivé. Az [origo] ágazati gyászjelentése.

Kétszázmilliárd forint eltűnt

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) adatai szerint az elmúlt öt évben a válság hatására 85 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az ágazatban. Az összmegrendelés 42 százalékkal, ezen belül a lakásépítés 75 százalékkal esett vissza 2006 óta. A szövetség becslése szerint a lánctartozások összértéke 400 milliárd forint, ennek a feléről már biztosan tudni, hogy sosem fizetik ki, mivel az adós eltűnt a piacról.

"Évtizedeken át loptam, csaltam, hazudtam, ésez is csak a tönkremenéshez volt elég. El lehet akkor képzelni, hogyan működik ez az egész?" - kérdezett vissza az [origo]-nak egy, a nyolcvanas évek óta az építőiparban dolgozó cégtulajdonos, akinek válság által lenullázott iparág nemcsak a sikeres cégét, de a magánvagyona nagy részét is szinte nyomtalanul benyelte. Mindeközben a magyar államtól semmilyen védelemre, támogatásra nem számíthatott, ezért rendre a jogszabályok kijátszására kényszerült.

Riasztó kép rajzolódik ki még a talpon lévő nagyobb, stabilabb vállalatok sérülékenységéről is. "Ha a három legnagyobb kintlévőségünk bejönne, azonnal kiszállnék" - mondta a lapnak Babály László, a szerkezetépítéssel foglalkozó Épszerk-Pannónia Invest ügyvezetője és résztulajdonosa. Arra utalt, hogy a 4 milliárdos forgalmú cég (2008-ban még 20 milliárdot hozott a vállalkozás) összesen több mint másfél milliárdos követeléshez képtelen hozzájutni magyarországi munkáiból. Szerinte rengeteg a kókler és az egyszerű csaló, nem számít a referencia, és nincs igazi csőd sem. "Hiába visz valaki tervezetten csődbe egy céget, legközelebb is kap megbízást."

Annyira elszegényedtek a cégek, hogy azt egy kívülálló el sem tudja képzelni. "Rendszeresen azzal jönnek az alvállalkozóink, hogy ha nem vesszük meg nekik az anyagot, nem tudják folytatni a munkát" - mondta a 19 éve a piacon lévő, tavaly 5,5 milliárd forgalmat elérő Grabarics Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Grabarics Gábor. A cégek kínlódása miatt az épületek minősége egyre rosszabb.

Az alacsony árak egyik oka alighanem a túlkínálat. Magyarországon bő 90 ezer társaság létezik az ágazatban. Ausztriában alig több mint 25 ezer vállalat van a piacon.

Bevett fogás, hogy a megbízó visszatartja az általában a teljes érték 10 százalékára rúgó végszámlát, és közben birtokba veszi az épületet, holott a törvény értelmében ezt nem tehetné meg. Az efféle esetek generálják a lánctartozásokat, de nem mindig egy cinikus kapitalista a hunyó. Az Épszerk-Pannónia már említett másfél milliárdos be nem folyt pénzének nagy része állami vagy önkormányzati beruházásokhoz kötődik. Ilyen a fővárosi CET-projekt, egy kollégiumfejlesztés, egy új egyetemi épület és egy kórházfelújítás.

A lánctartozások kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy az állam késve fizet - így látja az ÉVOSZ is. De a késedelmes fizetésen túl előfordul elszámolási vita, önkormányzati fizetésképtelenség vagy olyan kormányzati döntések is, mint a ppp-projektek leállítása.

További részleteket itt lehet olvasni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam

Budapest is pénzt küld a Notre-Dame újjáépítésére

Budapest is pénzt küld a Notre-Dame újjáépítésére

A zsidók deportálása előtt elásott kincseket találtak egy keszthelyi ház pincéjében

A zsidók deportálása előtt elásott kincseket találtak egy keszthelyi ház pincéjében

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Felfüggesztett börtönre ítélték Hegedűs Zsuzsa volt titkárát

Felfüggesztett börtönre ítélték Hegedűs Zsuzsa volt titkárát

150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött

150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött