szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Wachsler Tamás szerint semmit nem bontanak le az emlékmű miatt, a minisztérium épületéhez ettől függetlenül nyúlnak majd hozzá.

Mint azt megírtuk, egy új kormányrendelet szerint minden szabályt mellőzve épülhet Budapesten, a Kossuth Lajos térre nyíló Alkotmány utcában a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, sőt a rendelet szerint a szomszédos Agrárminisztérium műemlék épületének "részleges bontása – a műemléki értékek figyelembevételével, továbbá a településképi arculat helyreállításának kötelezettsége mellett – engedély nélkül végezhető".

Wachsler Tamás, a Kossuth tér átépítéséért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője ezzel kapcsolatban szerdán délután az MTI-vel azt közölte, hogy

az emlékhely megvalósítása során nem történik semmiféle bontás sem az Agrárminisztérium, sem más épület vonatkozásában, továbbá fák kivágására sem kerül sor.

Wachsler szerint a kormányrendeletről beszámoló "híradásokban az online média egyes felületein hamis állítások és téves következtetések jelentek meg". Elmondása szerint ugyanis arról van csak szó, hogy

az Agrárminisztérium épületének rehabilitációja során egyes, műemléki védettséget nem élvező, utólagosan ráépített részek végleges, más részek ideiglenes visszabontása valóban szükséges lesz,

azonban ezek a "településképi arculat helyreállítási kötelezettsége mellett", tehát az épület megjelenésének teljes helyreállításával történnek majd. Hozzátette azt is, hogy ez egyébként legalább másfél év múlva, tehát jóval a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének kialakítása után esedékes.

Wachsler azt mondta, a keddi kormányrendeletnek az Agrárminisztériumra vonatkozó része csupán arra ad lehetőséget, hogy külön eljárás nélkül kerülhessen majd sor ezekre a bontásokra az egyébként építési engedély alapján zajló építkezéskor. Erre pedig azért van szükség, mert egy 130 éves épület egyes – elsősorban szerkezeti – részletei alapos felmérés után is csak a helyszíni feltárási munkák során válnak megismerhetővé, ezért a bontási munkálatok előzetes tervezése sosem lehet teljes körű, az engedély folyamatos módosítgatása pedig jelentősen lassítaná a beruházás megvalósítását. Hozzátette, hogy nem véletlen egyébként, hogy a mai jogszabályi környezet már csak kivételes esetekre tartja fenn a bontás engedélyezésének kötelezettségét.

Wachsler azt is mondta, hogy a kormányrendeletben azt kell figyelembe venni, hogy a rendelet elfogadása előtti szabályozásban szereplő 15 százalékos zöldfelületi előírás csak a tér közepén lévő parkosított részre vonatkozott, míg az új szabályozásban szereplő 4,5 százalék már a tér egészére, így szerinte valójában jóval több zöld lesz a téren: a Vértanúk terének jelenleg kivitelezés alatt álló, gyalogosközpontú átépítése után a tér összes zöld felülete mintegy 570 négyzetméterre növekszik a korábbi 308-ról.

Azt elismerte, hogy mostantól nem lesz kötelező konzultálni a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottsággal az V. kerületi kormányhivatal által folytatott építéshatósági eljárásokról, üzletportálokról, plakátokról, kereskedelmi és vendéglátó tevékenységről, de szerinte a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulása nélkül továbbra sem lehet olyan tevékenységet végezni, amely a kiemelt nemzeti emlékhely kulturális értékének megőrzését akadályozhatja. Tehát csupán az előzetes konzultáció adminisztratív feladata nem lesz kötelező (csak lehetőség), a hozzájárulásra azonban ezután is szükség lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Márki-Zay: Szocialista jelölttel nem lehetett nyerni Mohácson

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik