szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Novemberben újabb, 10 százalékos csökkenést mértek a szakemberek a magyarországi albérletáraknál. Budapesten ötéves mélypontra zuhantak vissza a bérleti díjak.

Az elmúlt hetekben is csökkentek az albérletpiaci árak a KSH-Ingatlan.com legfrissebb lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A bérleti díjak hónapról hónapra lejjebb ereszkednek”

– mondta a kialakult helyzeről Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh szerint novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak. Ugyanabban a hónapban a fővárosban csak a budai hegyvidéki városrészekben – az I., II. és XII. kerületben – emelkedtek az albérletárak, de azután egy 5 százalékos áresés következett be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kértek alacsonyabb összeget a lakásbérlésért novemberben.

A közlemény szerint az Ingatlan.com saját,

január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így elmondható, hogy többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak.

Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer forint alá került, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt – ilyesmi legutóbb 5 éve fordult elő.

„Még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások, és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén jelentős bérletidíj-növekedésre egyelőre nem számítunk” – közölte Balogh László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!