szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éven át tartó amerikai kutatás szerint meglepő módon a rák kialakulásának esélyét növeli, ha pirulák formájában veszünk magunkhoz vitaminokat.

A Colorado Egyetem szakemberei a korábban 20 évig tartó kutatásukból indultak ki, amely szerint azok, akik az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az orvosok úgy vélték, hogy ugyanezt az eredményt kapják, ha a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát helyettesítő gyógyszerek rendszeres fogyasztóit vizsgálják.

A tíz éven át tartó kutatásban több ezren vettek részt, figyelték egészségügyi állapotukat, vizsgálták vitaminszedési szokásaikat. A szakemberek meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy átlagosan véve is növelte a rák kialakulásának kockázatát, ha a vitaminok nem természetes úton kerültek a szervezetükbe.

A kutatók nem tudják a jelenség okát, még vizsgálódnak, de egy statisztikát külön kiemeltek: a népszerű béta-karotin például különösen veszélyes, ugyanis 20 százalékkal növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Kösz, pénz: sírva vigadós összefoglaló az MNB-botrányról

Kösz, pénz: sírva vigadós összefoglaló az MNB-botrányról

Az első erdélyi Tisza Sziget alapítója: a sajtószabadságot Erdélyben is meggyilkolták

Az első erdélyi Tisza Sziget alapítója: a sajtószabadságot Erdélyben is meggyilkolták

Kíváncsi, hol tart az autóipar? Májusban választ kaphat rá!

Kíváncsi, hol tart az autóipar? Májusban választ kaphat rá!

133%-os napelem: úgy néz ki, hogy igenis túllépheti az elméleti határt a napelemek hatásfoka

133%-os napelem: úgy néz ki, hogy igenis túllépheti az elméleti határt a napelemek hatásfoka