szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tíz éven át tartó amerikai kutatás szerint meglepő módon a rák kialakulásának esélyét növeli, ha pirulák formájában veszünk magunkhoz vitaminokat.

A Colorado Egyetem szakemberei a korábban 20 évig tartó kutatásukból indultak ki, amely szerint azok, akik az átlagosnál több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Az orvosok úgy vélték, hogy ugyanezt az eredményt kapják, ha a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalmát helyettesítő gyógyszerek rendszeres fogyasztóit vizsgálják.

A tíz éven át tartó kutatásban több ezren vettek részt, figyelték egészségügyi állapotukat, vizsgálták vitaminszedési szokásaikat. A szakemberek meglepődtek az eredményen: kiderült, hogy átlagosan véve is növelte a rák kialakulásának kockázatát, ha a vitaminok nem természetes úton kerültek a szervezetükbe.

A kutatók nem tudják a jelenség okát, még vizsgálódnak, de egy statisztikát külön kiemeltek: a népszerű béta-karotin például különösen veszélyes, ugyanis 20 százalékkal növeli a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Válogatós a gyerek, vagy csak egyéni az evési stílusa?

Válogatós a gyerek, vagy csak egyéni az evési stílusa?

Életmentő jelzést adhatnak le a falevelek, csak tudni kell olvasni belőle

Életmentő jelzést adhatnak le a falevelek, csak tudni kell olvasni belőle

Ez történt: A Telekom mindenkinél bekapcsolt egy ingyenes új funkciót

Ez történt: A Telekom mindenkinél bekapcsolt egy ingyenes új funkciót

Hatásos vagy felesleges a prosztatarák-kezelés? Ez az új megoldás megmondja, és életeket menthet

Hatásos vagy felesleges a prosztatarák-kezelés? Ez az új megoldás megmondja, és életeket menthet