Tetszett a cikk?

A múlt megidézésekor különösen nagy bűnt követ el, aki ferdít, aki átrendezi a múlt hangsúlyait - írta Medgyessy Péter miniszterelnök a holokauszt-emléknap alkalmából a köztársaság polgáraihoz intézett üzenetében. "Az emlékezőknek csak egyértelmű mondatokat szabad mondani. A holokauszt magyar sorstragédia, mindannyiunk tragédiája" - emlékeztet a kormányfő.

"Hatszázezer zsidó származású magyar ember meggyilkolása szörnyű, gonosz, embertelen tett volt. Itt történt, nagyszüleinkkel, szüleinkkel és velünk történt. A múlt feldolgozása közös felelősségünk" - írja a kormányfő. "Magyarországon kevesen élték túl a soa, a holokauszt borzalmait. A túlélők közül ma már nagyon kevesek lehetnek velünk. Ám tanúságtételüket ismeri az utókor. Szörnyű és örökre tanulságos emlékeiket átadták nekünk."
"Szomorú dolog kimondani, de közel az idő, amikor a Magyarország, Európa, sőt, az egész világ polgárai már csak közvetve értesülhetnek arról, ami hatvan éve történt. A krónikások felelőssége ma talán nagyobb, mint valaha. Életbevágóan fontos tehát, hogy amit utódaink megismernek, az a hiteles múlt legyen. Akkor is, ha az igazságnak lesz olyan része - mert van olyan része -, amivel magyarként nehéz szembenézni" - emeli ki Medgyessy Péter üzenete.
"Ma, amikor Athénban a Magyar Köztársaság polgárainak képviseletében aláírom az Európai Unióhoz való csatlakozás dokumentumait, különösen fontos, hogy ne csupán a közös és boldog jövőre, hanem a közös és szomorú múltra is gondoljunk. Emlékezzünk a nemzet történelmének e tragikus időszakára közösen; meséljük el gyermekeinknek, unokáinknak, hogy soha többé ne történhessen meg sem velünk, sem velük" - zárul a holokauszt-emléknap alkalmából közzétett kormányfői üzenet. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!