Tetszett a cikk?

A Roma Sajtóközpont rejtettkamerás felvételt készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". Korábban a kórház vezetője, Kovács József igazgató cáfolta, hogy megkülönböztetnék a roma kismamákat.

Az RSK munkatársai rejtett kamerával rögzítették, ahogy az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház ápolója kifejti: a roma szülő nőknek külön kórtermeik vannak. A kórház második emeleti szülészetén készített felvételen az RSK álkismama kollégája érdeklődik, milyen körülmények várnának rá, ha itt szeretne szülni.
"RSK: Kik lesznek a szobatársaim, lehet-e tudni?
Ápolónő: Mire gondol? Hogy kisebbség, vagy nem kisebbség?
RSK: Igen.
Ápolónő: Van kijelölt kórtermük az ő számukra, úgyhogy egybe nem nagyon szoktuk. (...) Ők maguk között érzik jól magukat, úgyhogy mi ezt érezzük, hogy kit ne hozzunk kellemetlen helyzetbe, amíg bent van. Semmi probléma nincs ebből.
RSK: Tehát van elkülönített szobájuk?
Ápolónő: Igen."
A szerkesztőség a felvételeket a vizsgálatot indító esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszterhez, Lévai Katalinhoz is eljuttatja.
Korábban, miután a roma kismamák elkülönítéséről szóló hírek napvilágot láttak, a kórház vezetője belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, és levélben fordult Kaltenbach Jenőhöz azt kérve, hogy tájékoztassa, ha bárki panasszal élt volna az egri kórházzal szemben. Egy Eger környéki roma asszony a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodán keresztül beadványt intézett a kisebbségi ombudsmanhoz - jelentette a Roma Sajtóközpont.
Kovács József több nyilatkozatában is cáfolta, hogy az intézmény szülészeti osztályán külön kórtermekben helyezik el a komplikációmentes roma kismamákat, s kijelentette: az elmúlt két évben, amióta ő vezeti az intézményt, soha senki nem kereste fel ezzel a panasszal. Az igazgató a Heves Megyei Hírlapban kifejtette: "bőrszín alapján soha nem tettek kivételt, a kulturált embereken egyébként sem látható faji hovatartozásuk".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!