A Roma Sajtóközpont rejtettkamerás felvételt készített, amelyen az egri megyei kórház ápolónője nyugtatja az RSK fehérbőrű munkatársát, aki kismamaként jelentkezett az intézményben, hogy "nem kell félnie, nem teszik a romák közé". Korábban a kórház vezetője, Kovács József igazgató cáfolta, hogy megkülönböztetnék a roma kismamákat.

Az RSK munkatársai rejtett kamerával rögzítették, ahogy az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház ápolója kifejti: a roma szülő nőknek külön kórtermeik vannak. A kórház második emeleti szülészetén készített felvételen az RSK álkismama kollégája érdeklődik, milyen körülmények várnának rá, ha itt szeretne szülni.
"RSK: Kik lesznek a szobatársaim, lehet-e tudni?
Ápolónő: Mire gondol? Hogy kisebbség, vagy nem kisebbség?
RSK: Igen.
Ápolónő: Van kijelölt kórtermük az ő számukra, úgyhogy egybe nem nagyon szoktuk. (...) Ők maguk között érzik jól magukat, úgyhogy mi ezt érezzük, hogy kit ne hozzunk kellemetlen helyzetbe, amíg bent van. Semmi probléma nincs ebből.
RSK: Tehát van elkülönített szobájuk?
Ápolónő: Igen."
A szerkesztőség a felvételeket a vizsgálatot indító esélyegyenlőségi tárca nélküli miniszterhez, Lévai Katalinhoz is eljuttatja.
Korábban, miután a roma kismamák elkülönítéséről szóló hírek napvilágot láttak, a kórház vezetője belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, és levélben fordult Kaltenbach Jenőhöz azt kérve, hogy tájékoztassa, ha bárki panasszal élt volna az egri kórházzal szemben. Egy Eger környéki roma asszony a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodán keresztül beadványt intézett a kisebbségi ombudsmanhoz - jelentette a Roma Sajtóközpont.
Kovács József több nyilatkozatában is cáfolta, hogy az intézmény szülészeti osztályán külön kórtermekben helyezik el a komplikációmentes roma kismamákat, s kijelentette: az elmúlt két évben, amióta ő vezeti az intézményt, soha senki nem kereste fel ezzel a panasszal. Az igazgató a Heves Megyei Hírlapban kifejtette: "bőrszín alapján soha nem tettek kivételt, a kulturált embereken egyébként sem látható faji hovatartozásuk".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Pamela Anderson nem olyan nagy rajongója az olasz belügyminiszternek, mint Orbán Viktor

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Ezrek az utcán, nézze meg, közben milyen kihalt a Kossuth tér - fotó

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

Hosszú Katinka beperelte a FINÁ-t

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk